Trebuie tinut minte ca in cazul unui chirurg calificat si antrenat in chirurgia plastică și estetică, calitatea cicatricilor este data de tipul de piele si bagajul genetic al pacientului.

Cicatricele se vindeca in mai multe faze. Pana la aproximativ 6 luni ele sunt intr-un proces continu de remaniere, cicatricele fiind rosii si mai mari. Dupa aceasta perioada apare maturarea acestora, cicatricele se albesc pentru ca in final sa se vindece prin formarea unei linii fine albe. Patologia cicatricilor include dezvoltarea unor cicatrici de tip hipertrof sau cheloid.

Procesul de cicatrizare nu depinde doar de tehnica chirurgicala, care este precisă și corecta, sau de tipul materialului de sutura, care este de cea mai buna calitate pentru toti pacientii nostri. Un factor foarte important este si felul in care fiecare dintre noi ne vindecam. Asupra acestui factor, in conditiile in care acesta reprezinta un impediment , nu putem interveni. Un factor predictiv poate fi calitatea unor cicatrici deja prezente.

În majoritatea cazurilor includem în protocolul de îngrijiri postoperatorii unguente locale care favorizează dezvoltarea unei cicatrici de calitate.

Uneori este nevoie de un retus al cicatricilor. Acesta se va efectua doar cand cicatricea este matură, adică la 9-12 luni de la intervenție. Detalii despre tehnicile de corecție a cicatricilor puteți gasi pe pagina dedicată acestora.

Rating pentru articolul CALITATEA CICATRICILOR : 4.17/ 5 bazat pe 6 voturi.