Chirurg plastician versus chirurg estetician: care este diferenta?

fataTermenii de chirurg plastician si chirurg estetician sunt des intalniti, mai ales in mediul on-line si literatura tabloida. De multe ori acestia sunt folositi echivoc, cu aceasi semnificatie. Exista multe intrebari si conceptii gresite, in special la nivelul pacientilor, care cred ca acesti termeni sunt sinonimi. In fapt ei sunt diferiti.
Pentru inceput voi explica semnificatia chirurgiei plastice. Termenul “plastic” deriva din limba greaca veche, insemnand a modela sau a da forma. Chirurgia plastica include mai multe supraspecializari. Chirurgia reconstructiva implica restaurarea aproape a oricarei parti o organismului care prezinta anormalitati consecutive unei traume, accident, cancer sau defect din nastere. Chirurgia estetica (numita uneori si chirurgie cosmetica) se ocupa cu ameliorarea, intensificarea estetica a corpului sau remodelarea partilor acestuia cu scopul ameliorarii infatisarii.
Altfel pusa problema, chirurgia estetica este o subspecialitate a chirurgiei plastice. Chirurgia reconstructiva este considerata necesara din punct de vedere medical si este de obicei acoperita de asigurarile medicale.
Care sunt principalele diferente intre chirurgia plastica si cea estetica (cosmetica)?
Pregatirea profesionala. Formarea profesionala in chirurgia plastcia si reconstructiva incepe dupa terminarea facultatii de medicina prin admiterea in programul de rezidentiat.Acesta implica o pregatire de minim 5 ani si include stagii de chirurgie generala, ortopedie, ORL, chirurgie vasclara, microchirurgie, oftalmologie si stagiul principal de chirurgie plastica, care se intinde pe o perioada de peste 3 ani. acesta din urma cuprinde perioada de formare si pregatire in microchirurgie, trauma, chirurgia mainii, chirurgie plastica pediatrica si chirurgie estetica. Un medic care se prezinta ca si chirurg estetician poate apartine oricarei specialitati (chirurgie generala, obtetrica-ginecologie, dermatologie, medicina interna, medicina de familie, etc.), in urma deciziei de a practica proceduri cosmetice. Pregatirea poate fi sub forma unui stagiu de un an sau sub forma unor cursuri scurte pe diferite teme (liposuctie, injectabile, implante mamare, etc.).
Certificarea de catre organismele competente.
CONCLUZII Este important de tinut minte ca toti chirurgii plasticieni au un antrenament extensiv si pot performa atat proceduri reconstructive cat si estetice. Reciproca nu este valabila, majoritatea chirurgilor cosmeticieni nu pot efectua proceduri de chirurgie plastica-reconstructiva, in lipsa antrenamentului specific. Imaginea de mai jos, preluata dupa American Board of Cosmetic Surgery, este semnificativa.
Print