Cazuri clinice semnificative

Ce este
procedura?

Chirurgia estetica a nasului, cunoscuta si sub termenul de rinoplastie poate amelioara aspectul si proportiile nasului dumneavoastra, ameliorand armonia faciala si crescand increderea in sine.

De ce
trebuie facuta?

Rinoplastia poate îmbunãtãti înfãtisarea si spori încrederea în propria persoanã, dar nu schimbã imaginea dumneavoastrã conform cu “idealul” sau nu va determina alt comportament al celor din jur fatã de dumneavoastrã.

Ce se va
intampla?

In timpul primei consultatii veti primi intrebari extrem de detaliate despre ce doriti si ce asteptati de la aceasta operatie, istoricul dvs. medical, alergii sau medicatie luata in prezent sau trecut, alte interventii chirurgicale.

 

 

 

RINOPLASTIA – OPERATIE ESTETICA LA NAS

Chirurgia estetica a nasului, cunoscuta si sub termenul de rinoplastie poate amelioara aspectul si proportiile nasului dumneavoastra, ameliorand armonia faciala si crescand increderea in sine. Rinoplastia, sau operatia estetica la nas, asa cum mai este ea cunoscuta in termeni populari, poate reduce sau creste dimensiunile nasului, sã modifice vârful sau cocoasa, sã reducã narinele sau sã modifice unghiul dintre nas si buza superioarã. De asemenea poate corecta malformatii sau defecte post traumatice. In acelasi timp rinoplastia poate amelioara si aspecte functionale la nivelul nasului, corectand anomalii structurale care impiedica respiratia normala. Decizia de a face o operatie estetica la nivelul nasului trebuie sa fie una informata, luata dupa o analiza aprofundata – citeste mai mult aici.

In general forma individuala a nasului este determinata de factori genetici, dar poate fi afectata negativ si de traumatisme sau de interventii chirurgicale. Rinoplastia poate îmbunãtãti înfãtisarea si spori încrederea în propria persoanã, dar nu schimbã imaginea dumneavoastrã conform cu “idealul” sau nu va determina alt comportament al celor din jur fatã de dumneavoastrã. Afla mai multe despre candidatul optim pentru chirurgia estetica.

Rinoplastia poate schimba mai multe componente la nivelul nasului:

 • Marimea nasului , in raport cu celelalte structuri faciale.
 • Latimea nasului la nivelul parti osoase a cestuia.
 • Aspectul profilului care poate prezenta cocoase sau depresiuni
 • Varful nasului care poate prezenta un aspect carnos, mare cazut sau dimpotriva prea in vant
 • Narile care pot fi prea largi, late sau expuse vederii.
 • Asimetriile nazale sau devierile piramidei nazale.

Rinoplastia reprezinta o interventie chirurgicala extrem de personalizata, la care trebuie sa optati din motive personale si nu pentru a satisface cerintele sau asteptarile altei persoane, sau pentru a va asemana unui ideal estetic. Pentru a beneficia de aceasta operatie la nas este necesar ca dezvoltarea scheletului facial sa fie oprita ( de obicei dupa 13 ani), sa fiti in stare buna de sanatate, sa opriti sau reduceti drastic fumatul si mai ales sa aveti niste obiective bine definite dar realiste.

In timpul primei consultatii veti primi intrebari extrem de detaliate despre ce doriti si ce asteptati de la aceasta operatie, istoricul dvs. medical, alergii sau medicatie luata in prezent sau trecut, alte interventii chirurgicale. Starea dvs. de sanatate va fi evaluata prin teste specifice. Se vor efectua de asemenea fotografii medicale si masuratori ale elementelor faciale. Se va discuta asupra asteptarilor dvs. si asupra mijloacelor si metodelor chirurgicale disponibile pentru satisfacerea acestor cerinte. Va vor fi prezentate complicatiile posibile precum si optiunile de anestezie existente. Vor fi analizati factorii care pot influenta operatia si rezultatul. Acesti factori includ: structura oaselor si cartilajelor nasului, forma fetei, grosimea pielii, vârsta si asteptãrile dvs., etc.

Pregatirea preoperatorie pentru operatia de rinoplastie

Chirurgul vã va da informatii precise asupra dietei, tratamentului medicamentos, fumat si igiena fetei – consulta lista completa cu medicamentele interzise inainte de interventie. Dacã respectati cu strictete instructiunile pre si postoperatorii, operatia de rinoplastie va decurge normal. Foarte important este sã fiti siguri cã aveti un însotitor care sã vã conducã acasã dupã operatie, si sã vã aducã de asemenea la con la control si pansament.

Timpii operatori principali sunt :

 1. Anestezia poate fi generala sau locala potenta cu o medicatie intravenoasa.
 2. Incizia de abord poate fi endonazala ( rinoplastia inchisa – in nari) sau externa (rinoplastia deschisa – la nivelul bezii subtiri de tesuturi care separa narile). Prin aceste incizii se pot expune structurile nasului, permitand astfel remodelarea lor. In functie de forma nasului si de dorintele pacienytului medicul chirurg va opta pentru metoda optima.
 3. Remodelarea piramidei nazale – permite reducerea sau marirea diferitelor componente ale piramidei nazale. De multe ori grefe de cartilaj prelevate de la nivelul septului pot fi folosite.
 4. Septoplastia – reprezinta timpul chirurgical prin care orice deviere la nivelul septului este corectata. Aceasta este o parte functionala a operatiei de rinoplastie, permitand ameliorarea respiratiei.
 5. Inchiderea inciziei – permite reasezarea tegumentului pe scheletul osteocartilaginos remodelat. In rinoplastia inchisa inciziile sunt ascunse vederi iar in cea deschisa ele devin practic invizibile dupa o perioada de 2 luni.
 6. Ingrijirile postoperatorii. Dupa terminarea operatiei estetice la nas veti purta o atela pe dosul nasului pentru protectia structurilor remodelate. Pentru primele 24 – 48 de ore veti purta mese in nas care impiedica pe moment respiratia normala. La 5 zile firele vizibile pe columela pot fi suprimate. In ziua 7-8 se suprima atela si restul de fire. Veti primi explicatii exacte referitor la ingrijirile locale si masurile de igiena pe care trebuie sa le luati in primele zile. Edemul (tumefierea) locala postoperatorie si vanataile dispar gradual in 10-14 zile, dar o perioada de cateva luni pana la un an poate sa fie necesara pentru ca noua forma a nasului sa fie complet stabilizata.

Complicatii si riscurile pe care le presupune operatia de rinoplastie

Când rinoplastiile sunt efectuate de un chirurg plastic sau ORL-ist calificat complicatiile sunt minore si rare. Totusi, pot apãrea anumite complicatii, unele dintre ele comune oricarei interventii chirurgicale: infectii, hemoragii si reactii adverse la anestezie. Riscurile complicatiilor se pot reduce prin respectarea strictã a instructiunilor pre si post operatorii. Dupã operatia de rinoplastie, pot apãrea vase mici de sânge ca niste pete fine la suprafata pielii; acestea fiind de obicei mici si de scurtã duratã, dar pot fi si permanente. Cicatricile în operatia estetica la nas inchisa pot fi practic invizibile; când se efectueazã tehnica deschisã sau unde procedura cere îngustarea nãrilor, micile cicatrici de la baza narinelor de obicei sunt putin vizibile. În circa 5-10% din cazuri este necesarã o reinterventie de exemplu pentru corectarea unor neajunsuri mici. Aceste cazuri sunt imprevizibile si pot apãrea si la cei mai experimentati chirurgi, operatia de corectie fiind de obicei minimã. trebuie tinut minte ca foarte binele este de obicei dusmanul binelui, astfel trebuind evitate interventiile seriate pentru obtinerea unui ideal perfect.

Evolutia postoperatorie

Majoritatea pacientilor care au fãcut operatia de rinoplastie se pot întoarce la scoalã sau activitãtile sedentare la circa o sãptãmânã de la operatie. Pentru a vã relua ritmul normal e nevoie, totusi, de câteva sãptãmâni (intre 4 si 6). Chirurgul vã va da instructiuni precise pentru a vã relua gradat activitatea dumneavoastrã normalã. Acestea pot include: evitarea joggingului, inotului, relatiilor sexuale, aplecãrilor, în general orice activitate ce duce la cresterea presiunii sanguine (2 -3 sãptãmâni). Evitati de asemenea, sã vã loviti sau sã vã frecati energic nasul, iar timp de 8 sãptãmâni expunerea la soare. Fata si mai ales nasul se spalã foarte delicat. Lentilele de contact se pot purta imediat. Ochelarii în schimb se pot purta imediat ce se îndepãrteazã atela, dar numai lipiti de frunte cu bandã adezivã sau sprijiniti de obraji. Acest lucru este valabil in jur de 6 -7 sãptãmâni, timp în care nasul este complet vindecat. Chirurgul vã va programa mai multe vizite post operator pentru a verifica progresele vindecãrii, iar dacã aveti simptome neobisnuite sau orice fel de întrebãri nu ezitati sã sunati si sã întrebati chirurgul. Rezultatul final al operatiei se ca vedea dupã un an si mai mult.

Nefiind o stiinta exacta, se poate ca rezultatele optime asteptate sa nu fie obtinute cu o singura operatie, fiind necesare corectii suplimentare minore. Indeplinirea cu exactitate a indicatiilor furnizate de chirurg este esentiala pentru atingerea unui rezultat optim.Aceste informatii au ca scop introducerea in notiunile de baza ale interventiei chirugicale. Aceste informatii nu se substituie actului medical sau consultatiei si nici nu inlocuiesc tratamentele de specialitate. Informatiile pe aceasta pagina sunt concepute sa vina in sprijinul si nu sa inlocuiasca relatia existenta intre pacient si medicul sau. Pentru orice nelamurire si intrebare va rugam sa contactati medicul specialist, Dr. Jecan

Rating pentru articolul Rinoplastia, Rinocorectia – Chirurgia Estetica a Nasului : 3.53/ 5 bazat pe 128 voturi.