Cazuri clinice semnificative
Ce este
procedura?Chirurgia estetica a nasului, cunoscuta si sub termenul de rinoplastie poate amelioara aspectul si proportiile nasului dumneavoastra, ameliorand armonia faciala si crescand increderea in sine.
De ce
trebuie facuta?Rinoplastia poate îmbunãtãti înfãtisarea si spori încrederea în propria persoanã, dar nu schimbã imaginea dumneavoastrã conform cu “idealul” sau nu va determina alt comportament al celor din jur fatã de dumneavoastrã.
Ce se va
intampla?In timpul primei consultatii veti primi intrebari extrem de detaliate despre ce doriti si ce asteptati de la aceasta operatie, istoricul dvs. medical, alergii sau medicatie luata in prezent sau trecut, alte interventii chirurgicale.
RINOPLASTIA – OPERATIE ESTETICA LA NAS
Chirurgia estetica a nasului, cunoscuta si sub termenul de rinoplastie poate amelioara aspectul si proportiile nasului dumneavoastra, ameliorand armonia faciala si crescand increderea in sine. Rinoplastia (operatia estetica la nas) are rolul de a aduce ajustari, reducand sau marind dimensiunile nasului, prin modificarea varfului sau cocoasei, prin micsorarea narinelor sau prin schimbarea unghiului dintre buza superioara si nas. Totodata, aceasta interventie poate sa corecteze malformatii si defecte post-traumatice. De asemenea poate corecta malformatii sau defecte post traumatice. In acelasi timp rinoplastia poate amelioara si aspecte functionale la nivelul nasului, corectand anomalii structurale care impiedica respiratia normala. Decizia de a face o operatie estetica la nivelul nasului trebuie sa fie una informata, luata dupa o analiza aprofundata – citeste mai mult aici.
In general forma individuala a nasului este determinata de factori genetici, dar poate fi afectata negativ si de traumatisme sau de interventii chirurgicale. Interventia de rinoplastie poate imbunatati considerabil infatisarea, oferind mai multa incredere in sine, insa aceasta nu va schimba fizionomia dumneavoastra conform cu „idealul”, ori nu va modifica perceptia si comportamentul persoanelor din jur, fata de dumneavoastra, aceste aspecte depinzand de alti factori. Afla mai multe despre candidatul optim pentru chirurgia estetica.
Rinoplastia poate schimba mai multe componente la nivelul nasului:
- Marimea nasului , in raport cu celelalte structuri faciale.
- Latimea nasului la nivelul parti osoase a cestuia.
- Aspectul profilului care poate prezenta cocoase sau depresiuni
- Varful nasului care poate prezenta un aspect carnos, mare cazut sau dimpotriva prea in vant
- Narile care pot fi prea largi, late sau expuse vederii.
- Asimetriile nazale sau devierile piramidei nazale.
Rinoplastia reprezinta o interventie chirurgicala extrem de personalizata, la care trebuie sa optati din motive personale si nu pentru a satisface cerintele sau asteptarile altei persoane, sau pentru a va asemana unui ideal estetic. Pentru a beneficia de aceasta operatie la nas este necesar ca dezvoltarea scheletului facial sa fie oprita ( de obicei dupa 13 ani), sa fiti in stare buna de sanatate, sa opriti sau reduceti drastic fumatul si mai ales sa aveti niste obiective bine definite dar realiste.
In timpul primei consultatii veti primi intrebari extrem de detaliate despre ce doriti si ce asteptati de la aceasta operatie, istoricul dvs. medical, alergii sau medicatie luata in prezent sau trecut, alte interventii chirurgicale. Starea dvs. de sanatate va fi evaluata prin teste specifice. Se vor efectua de asemenea fotografii medicale si masuratori ale elementelor faciale. Se va discuta asupra asteptarilor dvs. si asupra mijloacelor si metodelor chirurgicale disponibile pentru satisfacerea acestor cerinte. Va vor fi prezentate complicatiile posibile precum si optiunile de anestezie existente. Mai multi factori vor fi luati in calcul inainte de inceperea procedurii medicale, acestia putand influenta atat operatia, cat si rezultatul. Printre ei se numara structura osoasa si cartilajele nasului, varsta dumneavoastra, forma fetei, grosimea pielii si asteptarile pe care le aveti, dar si multi altii.
Pregatirea preoperatorie pentru operatia de rinoplastie
Medicul chirurg va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie in ceea ce priveste dieta si tratamentul medicamentelor, dar si asupra igienei faciale si a fumatului. Inainte de interventie, trebuie sa consultati lista completa cu medicamentele interzise. Respectand-o cu strictete, atat indicatiile pre operatorii, cat si pe cele postoperatorii, interventia va decurge normal, fara complicatii.
Timpii operatori principali sunt :
- Anestezia poate fi generala sau locala potenta cu o medicatie intravenoasa.
- Incizia de abord poate fi endonazala ( rinoplastia inchisa – in nari) sau externa (rinoplastia deschisa – la nivelul bezii subtiri de tesuturi care separa narile). Prin aceste incizii se pot expune structurile nasului, permitand astfel remodelarea lor. In functie de forma nasului si de dorintele pacienytului medicul chirurg va opta pentru metoda optima.
- Remodelarea piramidei nazale – permite reducerea sau marirea diferitelor componente ale piramidei nazale. De multe ori grefe de cartilaj prelevate de la nivelul septului pot fi folosite.
- Septoplastia – reprezinta timpul chirurgical prin care orice deviere la nivelul septului este corectata. Aceasta este o parte functionala a operatiei de rinoplastie, permitand ameliorarea respiratiei.
- Inchiderea inciziei – permite reasezarea tegumentului pe scheletul osteocartilaginos remodelat. In rinoplastia inchisa inciziile sunt ascunse vederi iar in cea deschisa ele devin practic invizibile dupa o perioada de 2 luni.
- Ingrijirile postoperatorii. Dupa terminarea operatiei estetice la nas veti purta o atela pe dosul nasului pentru protectia structurilor remodelate. Pentru primele 24 – 48 de ore veti purta mese in nas care impiedica pe moment respiratia normala. La 5 zile firele vizibile pe columela pot fi suprimate. In ziua 7-8 se suprima atela si restul de fire. Veti primi explicatii exacte referitor la ingrijirile locale si masurile de igiena pe care trebuie sa le luati in primele zile. Edemul (tumefierea) locala postoperatorie si vanataile dispar gradual in 10-14 zile, dar o perioada de cateva luni pana la un an poate sa fie necesara pentru ca noua forma a nasului sa fie complet stabilizata.
Complicatii si riscurile pe care le presupune operatia de rinoplastie
Când rinoplastiile sunt efectuate de un chirurg plastic sau ORL-ist calificat complicatiile sunt minore si rare. Totusi, pot apãrea anumite complicatii, unele dintre ele comune oricarei interventii chirurgicale: infectii, hemoragii si reactii adverse la anestezie. Riscurile complicatiilor se pot reduce prin respectarea strictã a instructiunilor pre si post operatorii. Dupã operatia de rinoplastie, pot apãrea vase mici de sânge ca niste pete fine la suprafata pielii; acestea fiind de obicei mici si de scurtã duratã, dar pot fi si permanente. Cicatricile în operatia estetica la nas inchisa pot fi practic invizibile; când se efectueazã tehnica deschisã sau unde procedura cere îngustarea nãrilor, micile cicatrici de la baza narinelor de obicei sunt putin vizibile. În circa 5-10% din cazuri este necesarã o reinterventie de exemplu pentru corectarea unor neajunsuri mici. Aceste cazuri sunt imprevizibile si pot apãrea si la cei mai experimentati chirurgi, operatia de corectie fiind de obicei minimã. trebuie tinut minte ca foarte binele este de obicei dusmanul binelui, astfel trebuind evitate interventiile seriate pentru obtinerea unui ideal perfect.
Evolutia postoperatorie
Majoritatea persoanelor, se pot intoarce la activitatile de zi cu zi, la aproximativ o saptamana dupa operatia de rinoplastie. Pentru a reveni la ritmul de lucru obisnuit, este recomandat sa va acordati o perioada de aproximativ 4 – 6 saptamani in care sa nu faceti excese. Medicul chirurg va va oferi toate informatiile necesare pentru recuperare, astfel incat sa va reluati gradual activitatile pe care le faceati inainte de interventie. Printre acestea, se pot numara inotul, jogging-ul sau orice alt tip de sport, aplecarile, relatiile sexuale si alte activitati care pot creste presiunea sanguina. Pentru a relua acest tip de activitati, este nevoie de un repaos de aproximativ 2 – 3 saptamani. Totodata, evitati lovirile sau presiunile mari asupra zonei nazale. Timp de 8 saptamani, este recomandat sa evitati expunerea solara, pe cat de mult posibil. Igiena faciala trebuie efectuata constant, foarte bland, nefiind indicat sa va frecati zona mult, apasarile facandu-se foarte usor, bland. In timp ce lentilele de contact pot fi utilizate fara probleme, imediat, ochelarii de soare sau de vedere se pot purta dupa indepartarea atelei, doar lipiti de frunte cu ajutorul unei benzi adezive, ori sprijiniti pe obraji. Aceste recomandari sunt valabile pe perioada de vindecare, aproximativ 6 – 7 saptamani. Pentru ca procesul de vindecare sa fie verificat constant, medicul va va programa mai multe vizite post-operatorii, in care daca aveti simptome neobisnuite ori aveti intrebari, nu trebuie sa ezitati sa i le adresati chirurgului. Rezultatul final al operatiei se ca vedea dupã un an si mai mult.
Nefiind o stiinta exacta, se poate ca rezultatele optime asteptate sa nu fie obtinute cu o singura operatie, fiind necesare corectii suplimentare minore. Indeplinirea cu exactitate a indicatiilor furnizate de chirurg este esentiala pentru atingerea unui rezultat optim. Toate aceste informatii au scopul de a va introduce in notiunile de baza necesare unei astfel de interventii chirurgicale. Ele nu inlocuiesc consultarea directa a unui medic, si nici tratamentele de specialitate standard sau personalizate. Orice informatie regasita pe acest site este destinata sa ajute cititorii, fara a inlocui relatia reala intre pacient si doctor. Deoarece fiecare persoana este unica, avand un bioritm diferit, trebuie sa mergeti la un cadru medical acreditat care sa se ocupe permanent de dumneavoastra, atat inainte si in timpul unei astfel de interventii, cat si dupa ce operatia s-a finalizat. Pentru nelamuriri sau intrebari suplimentare, va rugam sa contactati medicul specialist, Dr. Jecan.