Ce este
procedura?

Chirurgia estetică poate oferi soluții cosmetice acelor persoane deranjate de poziționarea prea îndepărtată de cap, de forma sau mărimea disproporționată a urechilor.

De ce
trebuie facuta?

Este de preferat ca această corecție să fie făcută în copilărie , când cartilajul urechii este încă foarte moale și copilul nu va suferi stresul pshihologic asociat cu această conformație diferită de normalul acceptat.

Ce se va
intampla?

Operația durează între 45 si 90 de minute pentru ambele urechi, în funcție de tehnica chirurgicală necesară.

 

CAZURI CLINICE SEMNIFICATIVE

 

INDICAȚII – OPERAȚIA ESTETICĂ DE OTOPLASTIE

Chirurgia estetică numita otoplastie poate oferi soluții cosmetice acelor persoane deranjate de poziționarea prea îndepărtată de cap, de forma sau mărimea disproporționată a urechilor (urechi clapăuge sau de “Dumbo” ). Este de preferat ca această corecție să fie făcută în copilărie (până la 10 ani), când cartilajul urechii este încă foarte moale și copilul nu va suferi stresul pshihologic asociat cu această conformație diferită de normalul acceptat. La această vârstă dimensiunile urechii sunt considerate ca fiind foarte aproape de cele de la vârsta adultă. Efectuarea intervenției de otoplastie înainte de vârsta de 6-7 ani, va scuti copilul de stresul și suferințele psihice determinate de aprecieri nefavorabile ale colegilor din colectivitate. Această operație poate fi efectuată însă și cu o rată egală de succes la pacienții adulți.

otoplastie - operatie estetica la urechi

CARE ESTE VÂRSTA OPTIMĂ LA CARE SE POATE EFECTUA OPERAȚIA ESTETICA LA URECHI?

În cazul copiilor de la 4 la 10 ani este de preferat folosirea anesteziei generale, în timp ce la adulți se poate folosi anestezia locală potențată cu o medicație intravenoasă. In urma consultației se va stabili exact diagnosticul, se va identifica care componentă anatomică exactă a urechii necesită corecția chirurgicală și se va discuta în detaliu intervenția. Destul de frecvent doar o ureche necesită corecția chirurgicală pentru restabilirea echilibrului între cele două parți ale feței.

INGRIJIRI și CONDUITA DUPA OPERATIA DE OTOPLASTIE

Operația de otoplastie durează între 45 si 90 de minute pentru ambele urechi, în funcție de tehnica chirurgicală necesară. După operație pacientul va purta un bandaj elastic ușor compresiv pentru 4 până la 8 zile, această durată putând prezenta variații individuale. O senzație dureroasă ușoară, care poate fi calmată cu analgetice uzuale poate însoții primele ore postoperatorii. Purtarea unei benzi elastice în jurul urechilor poate fi necesară până la 3 saptămâni în timpul nopții pentru ameliorarea comfortului și eviatarea traumatismelor involuntare.

COMPLICAȚIILE SI RISCURILE OPERATIEI DE OTOPLASTIE

Principalele complicatii sau inconveniente care pot aparea dupa otoplastie sunt hematoame la nivel retroauricular, dehiscente mici ale plagii, infectii locale la nivelul tegumentului sau cartilagiului. Aceste inconveniente sunt minore, iar complicatiile se pot trata usor neinfluentand rezultatul definitiv al interventiei. Acuratetea tehnicii si calitatea ingrijirilor postoperatorii reduc la minimum frecventa acestor complicatii in cazul otoplastiei.

Firele se suprimă de regulă în ziua a 7 postoperator. Întrucât inciziile de abord sunt situate în spatele urechilor, astfel cicatricile (pentru detalii suplimentare despre subiect, citiți aici)rămân invizibile. În cazurile rare de cicatrici hipertrofe acestea pot fi corectate secundar. Recuperarea dupa otoplastie este scurtă, pacienții putându-se integra în colectivitate după aproximativ 7 zile.

Aceste informații se doresc o scurtă prezentare a metodei. Diagnosticarea corectă a problemei, expunerea metodelor de corectare a acestora și stabilirea procedurii optime se pot face în urma unei consultații.

Pentru detalii suplimentare, pret și programări consultații

Contactați pe Dr. Jecan

Rating pentru articolul Operatie estetica pentru urechi : 3.34/ 5 bazat pe 64 voturi.