CAZURI CLINICE SEMNIFICATIVE

Ce este
procedura?

Mărirea sânilor cu implanturi siliconice (augumentarea mamară) reprezintă cea mai populară operație estetică, adesea cu rezultate spectaculoase, care se adresează tuturor femeilor care iși doresc modificarea dimensiunilor sau formei sânilor, corectarea unor asimetrii mamare, ptozei sau mai grav, a unor sechele.

De ce
trebuie facuta?

În cazul în care doriți ca sânii dvs. să fie mai mari, mai plini de volum sau să aibă o formă atractivă atunci mărirea sânilor cu implanturi de silicon reprezintă probabil cea mai bună soluție. Denumită și mamoplastie de augmentare, procedura utilizează implanturi de silicon pentru mărirea sânilor și ameliorarea formei glandei mamare.

Ce se va
intampla?

Intervenția durează aproximativ 1,5 – 2,5 ore și necesită de regulă anestezie generală. In cazuri selecționate se poate folosi și anestezia locală cu sedare intra-venoasă. După operație, pacienta va rămîne internată o zi sau poate fi externată în seara intervenției, în funcție de evoluție și de cele convenite preoperator.

 

AUGMENTARE MAMARA (MARIREA SANILOR, MAMOPLASTIA DE AUGMENTARE) cu PROTEZE (IMPLANTURI) de SILICON

În cazul în care doriți ca sânii dvs. să fie mai mari, mai plini de volum sau să aibă o formă atractivă atunci mărirea acestora cu implanturi de silicon reprezintă probabil cea mai bună soluție.

Denumită și mamoplastie de augmentare, procedura de marire a sanilor utilizează implanturi de silicon pentru mărirea sânilor și ameliorarea formei glandei mamare.

Q & A – Întrebări & răspunsuri despre implanturile de silicon

Sânii mari au reprezentat întotdeauna un simbol al frumuseții și feminității, motiv pentru care în prezent multe dintre femei aleg marirea sânilor cu ajutorul implanturilor mamare. Deși au existat o serie de controverse legate de acest intervenția chirurgicală de marire a sanilor, în prezent nu există nici o dovadă științifică că utilizarea implanturilor mamare ar favoriza apariția cancerului de sân, sau a altor afecțiuni grave, astfel că această operație de marire a sânilor este una dintre cele mai solicitate intervenții practicate în scop estetic atât pe plan mondial cât și în țara noastră. In continuare voi trece în revistă câteva informații utile pacientelor, care reprezintă raspunsul la cele mai frecvente intrebari. Mărirea sânilor nu este doar o decizie medicală, ci în primul rând una personală. Imbunătațirea aspectului glandei mamare poate crește încrederea de sine a persoanei [citește mai multe despre anatomia sânului]. Cunoașterea cât mai exactă a posibilităților tehnologice și medicale moderne, a avantajelor, dezavantajelor, a riscurilor și a implicațiilor acestora, este primul și cel mai important pas în vederea luării unei decizii informate în acest sens. Chirurgul și personalul medical vă pot oferi informații și recomandări obiective, membrii familiei vă pot spune părerea lor asupra ce ar trebui să faceți, dar, doar dvs. veți lua decizia măririi sânilor. Aceast text vă oferă cât mai multe informații despre această intervenție chirurgicală și vă dă oportunitatea de a lua o decizie în cunoștință de cauză [citește mai multe despre intervenția chirugicală]

CUI SE ADRESEAZĂ ACEASTĂ PROCEDURĂ ESTETICĂ DE MĂRIRE A SÂNILOR?

Această operatie estetica se adresează tuturor femeilor care doresc să iși mărească volumul sânilor, sau să iși modifice forma acestora. O asimetrie a sânilor ( de regula congenitală), sau o ușoară cădere a acestora (care poate să apară după sarcina, alaptare sau variații importante ale greutății), pot deasemenea să fie corectate cu ajutorul implanturilor mamare. Creșterea sânilor trebuie să fie completă în cazul persoanelor tinere. In fine, implanturile mamare cu silicon pot reprezenta o soluție pentru pacientele care au suferit traumatisme, arsuri sau intervenții chirurgicale mutilante la nivelul sânilor (tumorectomii, mastectomii, etc.)află mai multe caracteristici ale unui candidat pentru intervenția de chirurgie estetică

CUM ȘI DACĂ VA FI INFLUENȚATĂ ALĂPTAREA VIITORULUI COPIL ÎN URMA ACESTEI INTERVENȚII DE MARIRE A SANILOR?

Implanturile mamare sunt introduse în spatele glandei mamare, subglandular sau subpectoral, neafectând anatomia glandei mamare. In cazul inciziei periareolare o mică parte din glandă este strabatută, fără ca aceasta să aibă o influență directă asupra alăptării. Astfel pacientele cu implanturi mamare pot alăpta normal. Nu există date științifice despre riscul de a afecta fertilitatea sau despre riscul ca copii mamelor cu implanturi mamare să aibă probleme de sanatate. Medicul in general vă va recomanda sa efectuați această intervenție de marire a sanilor după o naștere.

EXISTĂ O LEGATURĂ DIRECTĂ INTRE CANCERUL DE SAN ȘI IMPLANTURILE MAMARE?

Aceasta este o întrebare care a provocat discuții aprinse. In SUA au fost efectuate studii extensive care nu au aratat o legatură de cauzalitate directă. Astfel în 2008 a fost ridicată interdicția temporară de folosire a implanturilor cu gel siliconic în scop estetic de către US Food and Drugs Administration (FDA).

https://www.fda.gov/

Există unele suspiciuni despre legătura dintre un anumit tip de implanturi (PIP și M Implants, produse de firma franceză ROFIL) și o formă foarte rară de cancer. Această marcă de implanturi a fost interzisă pentru folosire, iar autorul nu a utilizat în practica medicală acest tip de implanturi, deși costul lor era semnificativ redus. Ca membru al I.P.R.A.S. (citește mesajul I.P.R.A.S. referitor la implantele PIP și M Implants) am fost permanent informat asupra evoluției acestui subiect. Informații suplimentare despre acest topic puteți găsi aici:

https://www.nhs.uk/news/2012/01January/Pages/government-review-advises-on-french-pip-breast-implants.aspx

CARE SUNT IMPLANTURILE POTRIVITE PENTRU MINE ? CUM ALEGEM IMPLANTURILE?

TIPURI DE IMPLANTURI de SILICON

Implanturile mamare sunt de diferite tipuri și forme, cu diferite invelișuri si conținuturi / umplutură. Impreuna cu chirurgul veți alege opțiunea cea mai bună pentru dvs., pentru a putea ajunge la rezultatul care-l doriți.Astfel veți putea alege tipul și forma protezei dorite.

 • Forma implantului poate fi: rotundă, ovală sau anatomică.
 • Suprafața implantului poate fi netedă sau texturată.
 • Pentru a avea un rezultat cât mai natural al operației atât la privit căt și la palpare, puteți alege între :
  • implanturi cu conținut salin (ser fiziologic) sau
  • implanturi preumplute cu gel siliconic, moale sau coeziv (un gel care imită cât mai apropiat de realitate țesutul mamar).
  • Implanturi mixte (cu inveliș dublu, ser fiziologic + gel siliconic – detalii despre implanturile cu silicon )

CÂT DUREAZÂ IN TIMP UN IMPLANT MAMAR?

Nici un implant medical nu este considerat că durează la infinit și nu trebuie considerat ca fiind pe viață. Durata media de viață a implanturilor mamare cu silicon era considerată în jur de 10-15 ani, dar există voci autorizate care susțin o durată de 8 ani. Ideea principală este că orice sân operat trebuie urmărit periodic și dacă după aproximativ 10 ani apar modificări sau simptome care sugerează o uzură a implantului mamar trebuie făcute investigații imagistice care să elucideze natura reală a problemei. Unele firme producătoare oferă o garanție pe viață în ceea ce privește defectele de fabricație înlocuind protezele mamare în caz de dezumflare sau de pierdere a conținutului. Este o altă intrebare frecventă, la care pacientele pot primi răspunsuri diferite. Producătorii de implanturi mamare, recomandă schimbarea implanturilor după un interval de 10-15 ani. In realitate aceasta este doar o recomandare, schimbarea implanturilor nefiind obligatorie. Implanturile se vor schimba în mod obligatoriu, doar în cazul in care apar complicații (ruperea implantului, contractura capsulară stadiul trei sau patru, etc.), sau la dorința pacientei (dacă dorește proteze mai mari sau altă formă a sânilor).

DE CE VOM ȚINE SEAMA INAINTEA OPERAȚIEI DE MARIRE A SANILOR?

O astfel de intervenție trebuie programată din timp, deoarece există o serie de tratamente care trebuie întrerupte preoperator (exemple: anticoncepționalele estrogenice, antiinflamatoriile non-steroidiene, antidepresivele, etc). Alte medicamente trebuie evitate cu cel putin 7-10 zile preoperator, cel mai frecvent întâlnite fiind aspirina și ibuprofenul. În cazul în care aveți nevoie de unul dintre aceste medicamente este de preferat sa îl înlocuiți cu Paracetamol. Există și alte medicamente care interferă cu intrervenția de ex. plavix, gingko-biloba, vitamina E etc. Aici puteți găsi lista completă de medicamente interzise. In cazurile în care folositi patch-uri cu nicotină aceastea trebuie intrerupte deoarece produc același efect asupra vindecării ca și fumatul. Nu este de dorit ca această intervenție să coincidă cu perioada menstruației sau primele doua-trei zile ale acesteia (crește semnificativ riscul unor sângerări importante). Orice afecțiune cronică preexistentă trebuie controlată medical astfel încât să nu interfere cu operația. Deasemenea sunt necesare o serie de analize preoperatorii (la indicația medicului), precum și a unei ecografii mamare sau a unei mamografii (în funcție de vârsta pacientei, antecedentele sale, istoricul familial, etc.) pentru depistarea unor eventuale afecțiuni preexistente operației. Anticoncepționale estrogenice sunt legate de un risc crescut de tromboză venoasă profundă si boală embolică.

CUM REACȚIONEAZĂ ORGANISMUL LA IMPLANT? RĂSPUNSUL CORPULUI LA IMPLANTURILE DE SILICON

Răspunsul natural al corpului este acela de a respinge sau a izola orice corp strain. Gradul de respingere este parțial dependent de biocompatibilitatea materialului din care este alcătuit corpul străin. In prezent, unul dintre materialele cu biocompatibilitate maximă utilizate pentru implanturile de sâni, este siliconul. Acest material este folosit în multe implanturi medicale cunoscute cum ar fi pace-maker, proteze articulare digitale, conformatori pentru tendoane, etc. fiind inert din punct de vedere biologic. Practic orice dispozitiv medical are pe suprafața lui o peliculă fină de silicon care facilitează alunecarea. Corpul va forma în jurul protezei o capsulă fină de șesut conjunctiv. Capsula formată este o reacție normală a corpului uman la orice tip de implant. In unele cazuri capsula se poate contracta cauzînd astfel condiția cunoscută sub denumirea de contractură capsulară. Aceasta constă în senzația unui sân dur, constrictiv ceea ce duce la discomfort sau dureri și un contur deformat față de cel inițial postoperator. Suprafața texturată a protezelor moderne este făcută în așa fel încât să prevină formarea acestei contracturi capsulare.

CUM SE INTRODUCE PROTEZA ? – INCIZII DE ABORD FOLOSITE

De obicei, implanturile mamare sunt introduse utilizând una din cele trei incizii tradiționale:

 • incizia inframamară (sub sân),
 • incizia periareolară (pe marginea mamelonului)
 • incizia transaxilară (în axilă, la subbraț) – vezi foto cu inciziile practicate
 Incizie areolara incizie in santul inframamar Incizie axilara

 

 

 

 

Toate aceste incizii permit implantului mamar să fie plasat submuscular (sub mușchi), subglandular (între mușchi și glanda mamară) sau în plan dual (parțial sub mușchi și parțial sun glandă) – vezi foto.

implant submuscular

 implant pozitionat premuscularplan dual

 

 

 

 

Medicul chirurg vă poate ajuta pentru a înțelege calea cea mai bună în funcție de preferințele dvs.

Incizia inframamară este efectuată în șantul submamar, proteza este introdusă prin această incizie, iar cicatricea este bine camuflată de pliu. Aceasta este incizia preferată de mine, ea fiind cea care interferă cel mai puțin cu anatomia și fiziologia sânului, permițând un abord corect al cavității în care este introdusă proteza .

In cazul inciziei periareolare, proteza va fi introdusă prin incizia facută în jurul mamelonului. Avantajul este că cicatricea va fi foarte bine camuflată în această zonă datorita diferenței de culori, dacă ea este corect executată. Acest tip de abord impune transecția , cel putin parțială , a glandei mamare. Dacă pacienta dorește o vizibilitate minimă a cicatricei aceasta este cea indicată.

Incizia transaxilară este facută la subbraț iar proteza va fi introdusă prin acest abord. Aceasta nu permite, în opinia autorului, o abordare corectă a cavității în care se introduce implantul și poate lăsa cicatrici dureroase în axilă.

Mai există și calea transombilicală (prin buric) care este mai rar utilizată.

Ultimele două incizii, deși descrise și efectuate în lume, nu sunt recomandate de autor.

In cazul pacientelor care au sânii cazuți, se efectuază mastopexia, (ridicarea sanului) inaintea introducerii protezei. Această abordare implică prezența unei incizii si cicatrice în jurul areolei, una verticală și in funcție de caz, o componentă orizontală.

operatie sanimamoplastie de sani

 

 

 

 

 

 mamoplastie verticala

implanturi mamare

 

 

 

 

 

operatie estetica sani lifting clasicmarirea sanilor - lifting clasic

 

 

 

 

CUM SE DESFĂȘOARĂ INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ DE MARIRE A SANILOR?

Vom enumera câteva detalii despre operatia de marire a sânilor și perioada postoperatorie imediată.

Intervenția de marire a sânilor durează aproximativ 1,5 – 2,5 ore și necesită de regulă anestezie generală. In cazuri selecționate se poate folosi și anestezia locală cu sedare intra-venoasă. După operație, pacienta va rămîne internată o zi sau poate fi externată în seara intervenției, în funcție de evoluție și de cele convenite preoperator.

Introducerea implanturilor de silicon, necesită o incizie tegumentară de aproximativ 4 – 5 cm., unde ulterior va rămâne o cicatrice (citeste mai mult despre cicatrici). Locul inciziei poate fi diferit (periareolar, în șantul submamar sau în regiunea axilară), în funcție de preferințele pacientei dar și de alte realități obiective (dimensiunea areolei, volumul și conținutul protezei, etc.) care pot impune un anumit abord chirurgical.

Implanturile mamare pot fi introduse, atât sub glanda mamară cât și sub mușchiul pectoral, sau o combinație a celor două planuri, parțial subglandular și parțial submuscular (prin tehnica cunoscută sub numele de “dual-plane”), dar această decizie o va lua chirurgul, în funcție de forma și dimensiunea sânilor, volumul implanturilor alese și calitatea tegumentelor pacientei. O tehnică relativ nouă descrie plasarea implanturilor subfascial, o tehnică complexă care în opinia autorului mai trebuie evaluată asupra rezultatelor clinice.

Discomfortul postoperator, concretizat în special prin dureri, este mai accentuat în primele 24-48 de ore după operație, acesta fiind însă ameliorată cu ajutorul antialgicelor. Durerile sunt ceva mai intense în cazul implanturilor introduse submuscular și sunt aproape inexistente în cazul înlocuirii unor proteze puse cu ceva timp în urmă.

Intraoperator se introduc tuburi de dren în cavitate. Acestea se vor menține atâta timp cât va fi necesar (de regulă 3-5 zile). Disconfortul creat de acestea este compensat de rata de complicații redusă.

Perioada de recuperare variază de la o pacientă la alta. Vă veți putea relua activitățile zilnice după aproximativ o saptămână. Timp de aproximativ o lună dupa operația de marire a sanilor, este utilă purtarea unei bustiere elastice, fără inserție metalică la nivelul polului inferior. Aceasta o puteți cumpăra singură sau puteți cere ajutorul clinicii care de obicei colaborează cu o societate comercială de profil, care va asigura produse special concepute pentru îngrijirea postoperatorie. In această perioadă sunt contraindicate mișcări ample ale brațelor (tenis, înot, fittnes), purtarea de greutăți sau dormitul pe burtă. Dacă apar probleme, contactați urgent medicul chirurg. Acest lucru este important mai ales dacă se simte temperatură ridicată la sâni sau unul din sâni este tare la atingere, dureros, roșu sau inflamat. Timp de trei luni postoperator este contraindicată expunerea la soare a sânilor, aceasta putând induce un răspuns inflamator marcat.

CARE SUNT RISCURILE ȘI COMPLICATIILE UNEI OPERATII DE MARIRE A SANILOR?

Exceptând riscurile anestezice, există riscuri și complicații în operația de mărire a sânilor la fel ca și la orice alt tip de operatie. Intervenția chirurgicala pentru implantul mamar prezintă aceleași riscuri asociate cu anestezia ca și o altă interventie chirurgicală.Va trebui să evitați sau să abordați rațional aceste complicații (în cazul în care ele apar) discutând de la bun inceput cu medicul despre acestea. Aceste informații pot fi date de către medic, sau de către distribuitorul protezelor. Informațiile contin factori importanți cu privire la fiecare tip de procedură chirurgicală de introducere a implanturilor mamare și potentialele riscuri asociate. Există complicații imediate ce pot surveni în urma oricărei intervenții chirurgicale (sângerare, hematom, infecție, dehiscența plăgii, etc.) precum și unele specifice acestei intervenții.

COMPLICAȚII IMEDIATE POSTOPERATOR

1. Infecția : este o complicație a oricărui tip de operație. Frecvența infecției în această intervenție chirurgicală de marire a sanilor nu este egală în studiile publicate cunoscute, dar pacienta poate întreba medicul care este experiența sa cu privire la acest risc. Multe dintre infecțiile rezultate în urma intervenției chirurgicale apar într-o perioadă cuprinsă între câteva zile și chiar luni după operație. Infecțiile cu corpuri străine în corp (implanturile) sunt mai greu de tratat decât celelalte tipuri de infecții. Dacă infecția nu răspunde la antibiotice atunci implantul trebuie schimbat sau chiar înlăturat. După ce infecția este tratată un alt implant se poate pune în locul celui vechi.

2. Hematomul : este o colectie de sange in interiorul corpului (in acest caz in jurul implantului sau in jurul inciziei) si poate cauza dureri. Probabilitatea aparitiei hematomului nu poate fi apreciata preoperator, dar o femeie care doreste sa aiba un implant trebuie sa consulte chirurgul si despre acest risc. In cazul in care apare un hematom, acesta va aparea imediat dupa operatie. Un hematom mic, este de obicei resorbit de catre corp, dar cele mari trebuie drenate chirurgical. Tuburile de dren sunt folositoare in evacuarea spontana a sangelui acumulat in cavitate, scazand probabilitatea aparitiei hematomului.

3. Intârzierea vindecării: in cazuri rare, implantul forteaza pielea in mod exagerat. Pentru rezolvarea acestei complicatii, de obicei este necesara o noua interventie chirurgicala. Aceasta situație, de regula apare in cazul persoanelor cu tegumentul mai putin elastic, sau prin alegerea unor implanturi exagerat de mari. NU solicitati chirurgului sa va aleaga implanturi mult mai mari fata de dimensiunile pe care acesta le consideră potrivite.

4. Modificări de sensibilitate a mameloanelor sau a sanului : aceasta poate creste sau scadea dupa operatie. Aceste schimbari sunt de regula temporare disparand in 3-6 luni. In cazul extrem de rar cand sunt permanente acestea pot afecta raspunsul sexual sau abilitatea de a alapta un copil.

COMPLICAȚIILE TARDIVE CELE MAI FRECVENTE CE POT APAREA DUPA OPERATIA DE MARIRE A SANILOR

1. Dezumflarea (implanturile cu ser fiziologic): intalnim proteze care s-au dezumflat in primele luni dupa ce au fost implantate sau proteze care s-au dezumflat dupa cativa ani. Nu se cunoaste exact cauza acestui fenomen. Implantul mamar se poate sparge datorita unui soc (lovitura) puternic, sau se poate sparge in timp, iar atunci continutul protezei se resoarbe. Cand proteza incepe sa se dezumfle, totul se intimpla foarte repede, iar recomandarea este ca implantul mamar sa fie inlocuit. Deoarece serul fiziologic este prezent in organism, solutia salina care se va scurge din proteza va fi foarte repede absorbit de organism in cateva ore.

2. Ruptura (implanturile cu gel siliconic) : implantul se poate sparge datorita unui soc puternic, sau se poate sparge in timp, iar atunci continutul protezei incepe sa curga. In timp ce protezele cu gel siliconic se pot sparge fara sa cauzeze dureri, totusi unele paciente au reclamat senzatii de arsura sau schimbarea profilului protezei. In astfel de situatii trebuie sa consultati imediat medicul. Se poate verifica daca proteza este sparta si fara a avea o interventie chirurgicala cu ajutorul mamografiei, ecografiei sau rezonantei magnetice nucleare. Daca ruptura este produsa, de obicei siliconul ramane in capsula formata dupa introducerea protezei dar in anumite cazuri, exista posibilitatea ca aceasta sa aiba un mic orificiu si atunci siliconul poate migra in corp, spre glanda mamara, muschi sau spre tesutul gras din jurul sanului, peretele abdominal sau brate. Din fericire aceste cazuri nu sunt frecvente. Implanturile cu gel siliconic coeziv scad posibilitatea migrarii continutului in caz de ruptura.

3. Imprăștierea gelului : este bine cunoscut ca, unele particole de silicon se pot imprastia si prin camasa protezei. Unele din aceste minuscule particole pot ramane in capsula formata de proteza, sau unele pot migra in corp.

4. Nu exista date stiintifice sau statistice care sa arate ca exista o incidenta mai mare a aparitiei cancerului la femeile care au implanturi de san. In fapt studiile efectuate au demonstrat ca exista o incidenta scazuta cu 30% a cancerului mamar femeile care au beneficiat de un implant mamar. De asemenea aparitia unui cancer mamar este diagnosticata in stadii initiale, in mare parte datorita protocolului de urmarire a glandei mamare la care aceste femei adera. Implantul poate interfera cu gasirea unui cancer de san in timpul mamografiei. Poate ascunde anumite induratii de tesut, ingreunand astfel interpretarea rezultatelor. Implantul poate ingreuna si mamografia. Deoarece sanul este presat in timpul mamografiei este foarte posibil ca atunci sa se produca ruptura, asadar, este important ca inainte de mamografie sa informati medicul imagistician, despre faptul ca aveti implanturi mamare, pentru a putea evita spargerea protezei. Medicul poate folosi tehnici speciale pentru a minimaliza posibilitatea rupturii implantului si de a obtine bune rezultate, si in ultimul timp s-au inventat aparate speciale de mamografie pentru acest scop. In cazul in care aveti nevoie de o investigatie imagistica la nivelul sanului trebuie sa informati medicul radiolog despre existenta si tipul implantului folosit.

Informații suplimentare puteți găsi aici.

https://www.nhs.uk/news/2012/01January/Pages/government-review-advises-on-french-pip-breast-implants.aspx

5.Contractura capsulară : Tesutul cicatricial sau capsula care in mod normal se formeaza in jurul implantului (capsula periprotetica), poate forta sau comprima implantul. Aceasta se numeste contractură capsulară. Desi aparitia ei este un factor de care trebuie sa tinem cont doar stadiile trei si patru au semnificatie patologica. De la cateva luni la cativa ani, un mic procent din paciente, pot observa schimbari de forma ale implantului, duritate sau dureri ale sanului datorita contracturii capsulare. O astfel de complicatie, poate fi rezultatul unui viciu de cicatrizare al pacientei sau poate fi determinata de un implant de calitate proasta. In prezent incidenta acestei complicatii a scazut foarte mult (sub 5%), ca urmare a eforturilor facute de firmele producatoare de proteze mamare, de a imbunatatii continuu calitatea acestora, odata cu aparitia noilor tipuri de implant (cu invelis texturat). In cazul in care totusi aceasta complicatie apare, este necesara schimbarea implanturilor printr-o noua interventie. Daca aceste conditii sunt severe, va fi necesara interventia chirurgicala pentru corectarea capsulei (contractura gradul trei), mutarea sau schimbarea implantului (contractura gradul patru).

6. Ridicarea protezei relativ la sân: Cateodata (de obicei, in cazul pozitionarii submusculare) implantul poate modifica forma initiala a sanului, dandu-i un aspect nenatural. In aceste cazuri este nevoie de interventie chirurgicala pentru corectare. Alte probleme care ar putea aparea sunt marimea incorecta a implantului sau pozitionarea gresita a acestuia.

Mesaje finale utile pacientelor care doresc sau solicita o marire de sani cu implanturi

 1. Consultația inițială, inclusiv momentul alegerii implanturilor, reprezinta un pas deosebit de important, catre obtinerea unui rezultat postoperator optim. Pentru a face o alegere cat mai apropiata de dorinta dumneavoastra, marimea sânilor trebuie transpusa in dimensiuni lineare exprimate in cm.(latime,inaltime si proiectie pentru implanturile anatomice sau raza pentru implanturile rotunde). Acestea vor da volumul protezei in cc sau masa in grame, acesta nefiind un scop in sine. Este important ca dorinta dvs sa se armonizeze cu indicatia medicului pentru un rezultat optim. Astfel este util sa “probati” diverse modele de implanturi. Deasemenea fotografiile pre si postoperator a unor cazuri similare va pot ajuta.
 2. Forma implantului, va genera ulterior forma sanului dumneavoastra, indeosebi in cazul pacientelor cu sani de talie mica sau medie. Daca va doriti niste sani cu aspect cat mai apropiat de cel natural, al unei femei mature, sunt recomandate implanturi cu forma anatomica si profil moderat. Daca doriti un decolteu generos, cu sanii proeminenti in partea de sus, atunci optati pentru implanturi rotunde sau implanturi anatomice cu profil inalt. Indiferent ca optati pentru implanturi anatomice sau rotunde, forma implantului (latime,inaltime si proiectie respectiv raza) este importanta pentru definirea formei finale a sanului dumneavoastra.
 3. Volumul implantului, trebuie adaptat caracteristicilor anatomice ale fiecarei paciente, reprezentate de latimea sanului, latimea toracelui, inaltimea, greutatea corpului si marimea sânilor dumneavoastra (estimata de cupa sutienului). Latimea implantului ales nu trebuie sa depaseasca latimea sanului dumneavoastra, in fapt este ideal ca acestea sa fie chiar mai mici cu aproximativ un centimetru. Altfel implanturile se vor vedea inestetic sub piele, in partea laterala si de jos a toracelui.
 4. Caracteristicile tisulare individuale reprezinta un element esential pentru alegerea marimii implantului mamar. Practic in alegerea volumului optim vom tine cont de gradul de laxitate al tesuturilor existente, care vor permite intinderea pielii situata deasupra implantului. Se evita astfel complicatii imediate, precum desfacerea plagii operatorii, sau la distanta, precum subtierea pielii si micsorarea glandei mamare urmate de caderea acesteia.
 5. Distanța dintre sani nu se va modifica dupa operatie. Daca sanii dumneavoastra sunt departati, probabil si posibil ca vor ramane departati si dupa operatie. Incercarea de a-i apropia cu orice pret, poate duce la aparitia sinmastiei , cu aspect inestetic si greu de corectat ulterior. Daca doriti sani apropiati este mai indicata purtarea unui sutien cu efect de „push-up” dupa efectuarea operatiei de marire a acestora.
 6. Nu optati pentru implanturi excesiv de mari (peste 350-400 cc), decat daca caracteristicile dvs anatomice (inaltime, latime torace) o impun. Standardele de frumusete se modifica in timp, fiind o moda si la ora actuala exista tendinta femeilor de a-si dori sani din ce in ce mai mari. Acestia pot genera un rezultat considerat atractiv imediat dar acesta nu este stabil in timp. Rezultatul postoperator se va modifica in timp, in fuctie de raportul tesuturilor in raport cu implantul, precum si de modificarile inevitabile generate de inaintarea in varsta. Prin urmare alegerea unui implant de dimensiuni adaptate caracteristicilor anatomice reprezinta un pas esential catre un rezultat optim pe termen lung, in timp ce un implant mare deschide calea reinterventiilor ulterioare.
 7. Abordul periareolar are avantajul unei cicatrici foarte putin vizibile. Necesita insa o areola suficient de mare incat sa permita introducerea implantului ales (diametrul ei trebuie sa aiba minim 4 cm., pentru un implant de aprox. 250 cc). In plus are dezavantajul abordului partial prin interiorul glandei mamare, ceea ce creste riscul unor complicatii ulterioare precum contractura capsulara sau infectia postoperatorie.
 8. Drenajul postoperator al cavitatii implantului mamar (adica “tuburile de drenaj”), nu este obligatoriu, fiind in fapt folosit diferit de catre chirurgii esteticieni dar reprezinta o masura de protectie in plus pentru dumneavoastra. Multi chirurgi opteaza pentru a nu monta tuburi de drenaj. O sangerare postoperatorie nu totdeauna poate fi anticipata sau prevenita, oricat de atenta si meticuloasa este tehnica chirurgicala. Hematomul (acumularea de sange) format ulterior in cavitatea protezei, chiar daca se resoarbe si nu necesita o reinterventie va spori riscul de aparitie in timp a contracturii capsulare. In concluzie absenta tuburilor de dren, desi pe termen scurt confera un confort suplimentar, acest lucru nu este intotdeauna benefic pe termen lung in ceea e priveste rezultatele la distanta.
 9. “Garanția pe viata a implanturilor”. Companiile de renume de pe piata implanturilor ofera garantie pe viata pentru implanturile comercializate. Acest lucru inseamna ca daca implantul se deterioreaza datorita unor defecte de fabricatie, veti primi gratis altul in schimb. Este o garantie importanta din partea acestor companii, in ceea ce priveste controlul de calitate in procesul de fabricare a implanturilor, dar aceasta nu inseamna ca orice reinterventie ulterioara va fi suportata de catre producator. In realitate, cea mai mare parte a reinterventiilor, sunt datorate altor cauze precum contractura capsulara, dislocarea implantului, indoirea, caderea implantului si nu in ultimul rand dorintei pacientei de asi modifica forma sau volumul sanului. Prin urmare, implanturile mamare de calitate sunt garantate pe viata de catre companiile producatoare, dar asta nu inseamna ca in decursul timpului nu veti fi nevoita sa va reoperati sau ca nu veti mai suporta cheltuielile viitoarelor interventii chirurgicale. Reinterventiile nu sunt obligatorii dar sunt posibile. Implantul este un corp strain pentru organism, care poate determina o serie de complicatii pe care nu intotdeauna le putem anticipa, controla sau preveni, iar in cazul in care optati pentru o astfel de interventie trebuie sa va asumati atat riscurile cat si consecintele de rigoare. Astfel de complicatii sunt rare din fericire, dar trebuie sa fiti cat mai bine informata pentru ca ele pot totusi sa existe.
 10. Calitatea implantului. Implanturile mamare de calitate va ofera garantia unui risc minim de complicatii, atat imediate cat si pe termen lung. Printre complicatiile generate de calitatea implantului se enumera: contractura capsulara, ruptura implantului sau reactiile de respingere (seromul postoperator). Calitatea unui produs este certificata de companii de renume, pe plan international, precum si de forurile internationale specializate in certificarea standardelor de calitate. Prin urmare acesta poate fi un criteriu important criteriu pe baza caruia puteti sa alegeti niste implanturi de calitate .

In concluzie

Mărirea sânilor cu implanturi de silicon (augumentarea mamară) reprezintă cea mai populară operație estetică, adesea cu rezultate spectaculoase, care se adresează tuturor femeilor care iși doresc modificarea dimensiunilor sau formei sânilor, corectarea unor asimetrii mamare, ptozei sau mai grav, a unor sechele. Alegerea corectă a chirurgului, luarea unei decizii informate în ceea ce privește tipul de proteză, mărimea acesteia, locului în care este plasată, cunoșterea și evitarea complicațiilor reprezintă primii pași spre o pacientă mulțumită și un rezultat stabil in timp.

Aceste randuri sunt o informare generala asupra subiectului. Pentru detalii suplimentare individualizate și programări consultații

Contactați-l pe Dr. Jecan!

 

Rating pentru articolul Implanturi mamare din silicon : 4.03/ 5 bazat pe 60 voturi.