Ce este
procedura?Liftingul facial este o procedura estetica ce are ca scop principal indepartarea ridurilor si reintinerirea faciala.
De ce
trebuie facuta?Pierderea elasticitatii fibrelor si imbatranirea colagelului sunt principalele cauze ale aparitiei ridurilor
Ce se va
intampla?Dupa prima consultatie pacientul va primi intrebari referitoare la asteptarile sale si istoricul sau medical
LIFTING FACIAL
Odata cu procesul de imbatranire incepe aparitia ridurilor, semn al unor modificari structurale la nivelul tegumentului si muschilor profunzi.. Procesul de imbatranire este conditionat de factori genetici, de factori de mediu si stilul de viata. Initial vizibile doar cu miscarile fetei asociate mimicii pe masura ce se produce pierderea elasticitatii pielii si scaderea tonusului muscular acestea devin permanente. Gravitatia se adauga factorilor care accentueaza aspectul imbatranit al fetei prin deplasarea structurilor faciale spre polul inferior al fetei.
Cateodata ridurile aparute pot fi foarte adanci si vizibile si in repaos, rezultand un aspect imbatranit, obosit al fetei. Modificarile descrise pot aparea izolat sau in totalitate la nivelul fruntii, etajelor faciale , inferior si mediu precum si la nivelul gatului. Daca vi se pare ca observati aceste modificari la dumneavoastra intr-un grad suficient de accentuat incat sa va deranjeze inseamna ca sunteti candidat pentru un lifting facial. Liftingul desemneaza in sens larg un set de tehnici chirurgicale care se adreseaza fruntii, obrazului , mandibulei si gatului, pentru corectarea aspectului imbatranit al acestor regiuni. Prin aceste tehnici chirurgicale se realizeaza intinderea si modificarea tensiunii tegumentelor si structurilor fasciale si musculare profunde, prin indepartarea excesului si ancorararea elementelor restante la anumite puncte e rezistenta ale scheletului facial. Cel mai important lucru este ca intinerirea fetei sa fie facuta in mod rational fara a crea modificari de expresivitate sau un aspect intins, de masca la nivelul fetei. O intalnire cu chirurgul plastician va va ajuta sa identificati problema, sa fiti informata despre optiunile chirurgicale si impreuna sa alegeti tehnica optima. Proceduri cosmetice adjuvante (botox, filleri , peeling) sau estetice (blefaroplastia, liposuctia) pot fi necesare pentru obtinerea unui rezultat optim.
Liftingul frontal (upper facelift, frontal lift).
Pierderea elasticitati fibrelor elastice, imbatranirea colagenului si scaderea tonusului fibrelor musculare constituie principalele cauze ale aparitiei ridurilor si procesului de imbatranire.
Liftingul frontal este o procedura estetica care are ca scop tensionarea ariei fruntii si tamplelor. O incizie ascunsa inapoia liniei de insertie a parului permite chirurgului sa aprecieze ce structuri anatomice sunt afectate si sa le trateze in consecinta. Daca gradul de ptoza (cadere) nu este accentuat procedura poate fi efectuata endoscopic, cu trei incizii mici prin care se poate aborda regiunea cu ajutorul unei mini camere video. Dupa procedura trebuie sa purtati un bandaj elastic timp de de 2-3 zile; firele se indeparteaza la 7-10 zile.
Liftingul facial clasic (Lower facelift)
Aceasta procedura se adreseaza regiunii obrajilor, mandibulei si gatului. Dintre metodele descrise pentru efectuarea acestei operatii cea pe care o prefer si care da cele mai bune rezultate implica tensionarea atat a tegumentului cat si a structurilor musculo-aponevrotice sutcutanate ( SMAS – Superficial– Musculo– Aponeurotic System ). Corectia benzilor la nivelul gatului poate fi efectuata in cadrul acestei proceduri. Cicatricile postoperatorii sunt de obicei putin vizibile dupa 2-3 luni. Acestea sunt situate in spatele urechii si regiunea occipitala, anterior de ureche si in pielea paroasa a capului. Totusi trebuie tinut minte ca cicatrizarea este un proces cu caracteristici individuale, determinate in mare masura genetic, astfel incat variatii pot aprea de la individ la individ. Operatia dureaza in jur de 2-3 ore, si sepoate efectua in anestezie locala sau generala in functie de preferintele pacientului si de starea de sanatate.
Dupa interventie pacientul poate pleca acasa, dar in general o noapte de supraveghere este indicata pentru o monitorizare atenta intrucat sangerari pot aparea in periaoda imediat postoperatorie. Un pansament compresiv va fi purtat 2-3 zile postoperator. Firele vizibile anteriaore de ureche se suprima la 5-6 zile , restul la 7-10 zile. Vinataile normale postoperatorii dispar in 14 -21 zile, dupa acest interval recuperarea fiind completa. O senzatie de tensiune la nivelul tegumentelor poate insotii procesul de vindecare.
Mini liftingul facial ( S lift)
Pentru persoanele la care procesul de imbatranire este aarent dar nu vor sa recurga la o operatie majora ca liftingul facial clasic, un “mini lifting” poate restaura un aspect mai tanar la nivelul obarajior si in special la nivelul gatului. O incizie in forma de S anterior si posterior de ureche permite chirurgului sa indeparteze excesul tegumentar si sa intinda pielea restanta. Operatia dureeza intre 1,5 – 2,5 ore. Recupererea este asemantoare celei de lifting clasic, doar ca mai rapida.
Dupa oricare din operatiile descire o durere usoara poate fi simtita de pacient care este complet controlata de analgetice minore. Mai frecvent o senzatie de tensiune care cedeaza gradual este descrisa de pacienti. Vindecarea se face de obicei in 10-14 zile, desi uneori disparitia vanatailor poate lua pana la 21 de zile, timp in care este contraindicata expunerea la soare.