Liposculptura prin lipoaspirația mecanică sau asistată

Problema majora a obezitatii sau depunerilor localizate de grasime este reprezentata de acumularea generalizata sau cantonata in anumite zone a grasimii situata sub piele.

Dezvoltarea celulelor de grasime este destul de precoce, acest proces avand loc inca din timpul vietii intrauterine, incepand cu luna a 4a.  Celulele primitive se transforma in celule adipocite, care, in primul an de evolutie isi tripleaza volumul, continuand sa repete procedura si in urmatorii cinci.

In timpul adolescentei aceste celule continua sa se inmulteasca, fara a se produce modificari semnificative ale greutatiii individuale. Dupa perioada adolescentei, acestea inceteaza sa mai formeze, justificarea din acel moment pentru fluctuatile de greutate fiind bazata pe volumul celulelor adipocite, si nu pe numarul lor.

Exceptia este reprezentata doar de cazurile de obezitate morbida, cu cresteri de peste 30% fata de greutatea ideala, cand se formeaza noi adipocite care inmagazineaza grasimea.

La multe persoane in ciuda unei sanatati generale bune si a unui nivel rezonabil de activitate fizica persista prezenta unor depozite localizate de grasime, care induc in final un aspect disproportionat, nearmonios la nivelul intregului corp. Persistenta unor asemenea arii localizate de depunere de grasime se datoreaza in primul rand unor factori genetici si legati de sex, si mai putin unui control inadecvat al greutatii prin dieta si exercitiu fizic. Aceasta procedura chirurgicala, cunoscuta si sub numele de lipoplastie sau liposuctie, remodeleaza si reduce arii specifice ale corpului, prin indepartarea depozitelor in exces de grasime. Prin ameliorarea conturului si proportiilor corporale, se produce in final o imbunatatire a propriei imagini. Daca aveti in vedere o procedura precum liposuctia primul pas este reprezentat de alegerea unui chirurg calificat profesional pentru aceasta interventie.

Liposuctia slabeste si remodeleaza arii specifice ale corpului, ca de exemplu:

  • Coapse
  • Solduri si fese
  • Talie si abdomen
  • Brate
  • Spate
  • Genunchi intern
  • Piept
  • Barbie, obraji si gat
  • Glezne

De cele mai multe ori, aceasta procedura este utilizata ca fiind autonoma, insa ea se poate asocia mai multor interventii din aceeasi categorie, precum: abdominoplastia, liftingul facial sau mamoplastia de reductie. Este important de precizat ca metoda lipoaspiratiei nu reprezinta, in sine, un tratament contra obezitatii sau al celulitei si nici nu ar trebui sa fie un substitut al unui stil de viata sanatos. Cu toate astea, acest procedeu poate fi un auxiliar destul de semnificativ, un prim pas pentru solutionarea acestor probleme.

In timpul consultatiei initiale va vor fi puse o serie de intrebari despre starea de sanatate, asteptarile pe care le aveti de la aceasta procedura si stilul de viata. Trebuie sa aveti bine reprezentat mental motivele pentru care apelati la liposuctie, asteptarile si rezultatul final anticip[at de dvs. Istoricul dvs medical, alergiile, medicatia curenta vor fi atent detaliate. Starea de sanatate prezenta va fi evaluata prin analize si teste specifice. Se vor efectua fotografii medicale, vor fi prezentate potentialele manevre chirugicale, riscurile asociate si rezultatele anticipate. Va vor fi date explicatii despre procedurile de urmat in ziua operatiei, tipul de anestezie folosit si ingrijirile postoperatorii. In general liposuctia se realizeaza prin spitalizare de zi, astfel incat este bine sa va sigurati ca o persoana apropiata va transporta acasa si va sta cu dvs in prima noapte.

PRINCIPALII TIMPI OPERATORI PENTRU OPERATIA DE LIPOSUCTIE SUNT:

Anestezia – poate fi locala cu potentare intravenoasa sau generala. Va va fi recomandata varianta optima pentru dvs.

Inciziile de abord – sunt de obicei mici si ascunse vederii. Initial in zonele abordate se infiltreaza un lichid steril cu scopul de a reduce trauma si sangerarea. Apoi un tub subtire ( canula ) este introdusa prin aceste incizii pentru a disloca tesutul grasos in exces prin miscari de dute-vino. Apoi acest exces este indepartat prin aspirarea lui ( sistem de vid sau seringa atasata) .

In schitele alaturate sunt prezentate cele mai frecvente arii corporale care pot fi abordate prin liposuctie:

 

liposuctie - lipoaspiratie

Rezultatele – devin aparente cand edemul si retentia de lichid diminua. Veti constata o ameliorare continua a conturiului corporal.

Mentinerea rezultatelor – opytand pentru o viata sanatoasa , cu o dieta echilibrata si practicarea regulata a exercitiilor fizice pierderea de tesut grasos ar trebui sa fie permanenta. Totusi castigarea semnificativa in greutate poate altera un rezultat altfel durabil in timp. De retinut ca pentru depunerea unei cantitati similare de tesut grasos la nivelul zonelor lipoaspirate este necesara o crestere semnificativa in greutate totala.

Decizia de a apela la aceasta procedura va apartine, si trebuie sa cantariti bine daca rezultatele anticipate vor fi pe masura asteptarilor si potentialele riscuri sunt acceptabile. Complicatiile va vor fi prezentate detaliat si discutate cu dvs astfel incat veti putea pe deplin informat sa semnati acceptul operator. Cele mai frecvente complicatii sunt : neregularitati de contur, asimetrii, hipoestezie locala,durere locala, necesitatea unor reinterventii de corectie secundara.

CONCLUZIE

Daca sunteti preocupata de prezenta unor depozite grasoase in exces, localizate oriunde la nivelul corpului si care nu raspund la dieta si exercitiu fizic – sunteti probabil candidata la liposuctie.

Candidatii ideali pentru operatia de liposuctie sunt :

  • Adulti cu cel mult 30% peste greutatea ideala, cu tonus tegumentar si muscular bun, piele elastica.
  • Pacienti sanatosi fara afectiuni medicale care pot pune in pericol viata sau care sa influenteze vindecarea.
  • Nefumatori
  • Pacienti cu a o atitudine optimista si cu scopuri bine formulate mental in ceea ce proveste reconturarea corporala.

Este bine ca orice intrebare, anxietate sau indoiala pe care o aveti sa o discutati cu chirurgul dvs. De asemenea este foarte important sa urmati intocmai indicatiile medicului pentru a putea crea premisele unei evolutii si vindecarii fara probleme. In general durerea este cea mai frecventa plangere a pacientilor, ea putand fi controlata cu antialgice uzuale. Este recomandata puratrea unor ciorapi sau corsete elastice timp de 3-4 saptamani.

Rating pentru articolul Procedurile de liposculptura : 3.52/ 5 bazat pe 120 voturi.