Ce este
procedura?Liftingul mamar , reprezintă o intervenţie de remodelare a formei si pozitiei sânilor, prin inlaturarea chirurgicală a pielii în exces şi crearea unui nou invelis extern (sutien de piele), adaptat la volumul sânului ( practic dimensiunile glandei mamare se conservă, aceasta fiind doar ridicată).
De ce
trebuie facuta?Liftingul sânilor, îmbunătăţeşte vizibil forma şi fermitatea sânilor, corectează ptoza şi asimetria, cu “preţul” unor cicatrici, mai mult sau mai puţin evidente şi ale căror dimensiuni sunt direct proporţionale cu cantitatea de tegument în exces.
Ce se va
intampla?In cele mai frecvente cazuri se foloseste o tehnica care combina incizia in jurul areolei cu una verticala, pana in santul submamar
MAMOPLASTIA DE RIDICARE sau LIFTINGUL MAMAR
CAZURI CLINICE SEMNIFICATIVE
Q & A – INTREBARI SI RASPUNSURI DESPRE OPERATIA DE RIDICARE DE SANI
Sânii au reprezentat si continua sa reprezinte un simbol al frumuseţii feminine. Exista multi factori care afecteaza, odată cu trecerea timpului, forma şi consistenţa sânilor. Aceasta se modifică, fermitatea lor scade, şi apare de regulă un grad variabil de lasare a acestora (cadere sau ptoză). Aceste modificări, sunt datorate procesului natural de îmbătrânire al pielii (prin pierderea elasticităţii şi fermităţii acesteia) dar şi altor cauze precum calitatea pielii, pierderea elasticitatii pielii, gravitatia, pierderea in greutate, sarcina si alaptarea sau o greutate crescută a sânilor. Aceste modificări, pot fi accelerate de variaţii ponderale importante sau repetate, dar şi de variaţiile mari şi bruşte de volum ale sânilor care apar în situaţii naturale, precum sarcina sau alăptarea, astfel încât lasarea sânilor poate să apară şi în cazul femeilor foarte tinere (aceasta fiind rezultatul apariţiei unui exces tegumentar, la care uneori se asociază şi micşorarea volumului glandei) – citeste mai multe despre anatomia sanului. Liftingul mamar (ridicarea sanilor, mamaplastia de ridicare, sau maspotpexia) este singura soluţie prin care se poate corecta acest defect (!!!ATENTIE!!! ridicarea sânilor nu poate fi obţinută cu ajutorul metodelor nechirurgicale, precum creme, masaj sau exercitii fizice si poate fi doar temporara prin injectarea unor substante).
Daca pacienta este multumita cu volumul sanului si doreste doar modificarea formei si aspectului glandei atunci procedura chirurgicala se axeaza doar pe tehnici de refacere a conturului si pozitiei sanului. Daca pacienta doreste si marirea volumului glandei atunci este indicata o mamoplastie de ridicare si marire folosind implantele siliconice, tehnica cunoscand modificari – afla mai multe despre implantele de silicon.
Principalele indicatii ale liftingului mamar
- Pacientele care inteleg ca aceasta este o interventie chirurgicala si accepta prezenta unor cicatrici definitive, mai mari sau mai mici in functie de tehnica aleasa – citeste mai multe despre cicatricile postoperatorii.
- Pacientele care prezinta un grad mai mare sau mai mic de cadere a sanilor, cu sau fara diminuarea volumului, si pentru care acest defect are implicatii in plan psihic, alterand increderea si imaginea de sine
- Pacientele la care dezvoltarea sanilor este definitiva
- Pacientele stabile emotional, avand motivatie solida pentru efectuarea acestei interventii
- Pacientele cu asteptari realiste asupra rezultatului definitiv. Aceasta operatie aduce imbunatatiri dar nu perfectiunea. Afla daca esti un bun candidat pentru o interventie de chirurgie estetica.
Ptoza mamara – definitie si termeni
Ptoza mamara este termenul chirurgical care defineste caderea sanilor fata de pozitia agreata ca normala din punt de vedere estetic. Clasificarile moderne impart gradul de cadere al sanului in doua grupe principale pe cate trei subcategorii, gradul ptozei fiind descris printr-o combinatie intre cele doua.
- Pozitia glandei fata de santul inframamar (submamar): A – partial sub sant, B – predominant sub sant, C- complet sub sant
- Pozitia mamelonului si areolei fata de santul inframamar (submamar)
GRAD 1– la nivelul santului,
GRAD 2 – pana la 3 cm . sub sant si
GRAD 3 – la peste 3 cm . de nivelul santului.
In urma consultului, chirurgul estetician acesta va va comunica tipul dvs de modificare si va discuta cu dvs tipurile de interventie care vi se adreseaza, alegand impreuna varianta optima. Unul dintre chirurgi va avea o discutie cu dumneavoastra, in care va va explica in ce fel mameloanele si areolele or sa fie repozitionate. In aceasta conversatie, va fi nevoie sa ii spuneti doctorului toate imbunatatirile si schimbarile pe care le doriti, astfel incat acesta sa inteleaga ce asteptari aveti, sa determine care dintre ele pot fi realizate si care nu, ulterior oferindu-va cele mai bune solutii pentru dorintele pe care le aveti.
Medicul va va examina sanii, luand datele necesare unei astfel de interventii medicale, facand masuratori si fotografii. Se vor discuta specificatii diverse, evaluandu-se marimea si forma sanilor, calitatea pielii, dar si pozitionarea actuala a mameloanelor si areolelor.
Inainte de a veni la aceasta consultatie, este important sa detineti informatii precum lista medicamentelor la care aveti alergii, reactii adverse pe care le-ati avut de la substante medicamentoase, ori de alta natura, tratamentele medicale pe care le-ati avut (prescriptiile si durata perioadei), daca ati avut alte interventii chirurgicale (in ce au constat) si o biopsie mamara recenta.
Daca in viitorul apropiat planuiti sa tineti o dieta, un regim alimentar pentru a pierde o cantitate semnificativa in greutatea pe care o aveti, ori urmeaza o schimbare drastica a stilului de viata, este esential sa anuntati aceste aspecte doctorului dumneavoastra. Chirurgul o sa va sfatuiasca sa va stabilizati greutatea, cu ceva timp inainte de interventie, perioada necesara depinzand de mai multi factori direct legati de fizicul si metabolismul pe care il aveti. Afla mai multe despre starea generala si caracteristicile fizice importante inainte de operatie.
Ce este liftingul mamar?
Liftingul mamar (mamoplastia de ridicare, operatia de “ridicare a sânilor”), reprezintă o intervenţie de remodelare a formei si pozitiei sânilor, prin inlaturarea chirurgicală a pielii în exces şi crearea unui nou invelis extern (sutien de piele), adaptat la volumul sânului ( practic dimensiunile glandei mamare se conservă, aceasta fiind doar ridicată). In cazul existentei unor mici asimetrii acestea se corecteaza prin inlaturarea unei mici portiuni din glanda mai mare. De cele mai multe ori este necesara si remodelarea dimensiunea areolei, în raport cu cea a sânului, aceasta fiind de regula marita. Deasemenea printr-o astfel de intervenţie, se pot corecta şi asimetriile de formă sau de volum ale sânilor. Îndepărtarea excesului de piele de la nivelul sânului, presupune apariţia unei cicatrici a cărei formă şi localizare poate fi diferită în funcţie de gravitatea ptozei mamare, dar şi de metoda chirurgicală aleasă.
Exista mai multe cai generale in ceea ce priveste tehnicile chirurgicale prin care poate fi abordata ptoza sanilor:
- In cazurile de ptoză ușoară, cand pacienta accepta inserarea unui implant siliconic acesta poate corecta ptoza. Amănunte despre incizie si tehnica de abord sunt descrise aici
- In cazurile de ptoza usoara, cand pacienta nu accepta folosirea unui implant siliconic, un abord prin incizie circulara in jurul areolei mamare (periareolar) poate permite corectarea chirurgicala
- In cele mai frecvente cazuri se foloseste o tehnica care combina incizia in jurul areolei cu una verticala, pana in santul submamar
- In cazurile de ptoza severa este necasara adaugarea unui incizii in santul inframamar (asa zisa incizie in ancora)
De ce vom ţine seama înaintea operaţiei DE RIDICARE DE SANI?
O astfel de intervenţie trebuie programată din timp, deoarece există o serie de tratamente care trebuie întrerupte preoperator (exemple: anticoncepţionalele, antiinflamatoriile, antidepresivele) Aici gasiti lista de la A la Z a medicamentelor care trebuie evitate pre si postoperator.
Nu este de dorit ca aceasta interventie de ridicare de sani sa coincida cu perioada menstruatiei sau primele doua-trei zile ale acesteia (deoarece creste semnificativ riscul unor sangerari importante). Orice afectiune cronica preexistenta trebuie controlata medical astfel incat sa nu interfere cu operatia. Dacă aveţi în perspectiva imediată o sarcină, această intervenţie nu îşi are rostul. Cel mai bine este să o amânaţi după nastere pentru a beneficia în timp de rezultatul operaţiei (pe care sarcina şi alăptarea îl pot altera). Dacă aţi născut de curând, intervenţia va fi amânată pentru cel puţin 6-12 luni de la întreruperea alăptării. Anticonceptionale estrogenice sunt legate de un risc crescut de embolie. In cazurile in care folositi patch-uri cu nicotina aceastea trebuie intrerupte deoarece produc acelasi efect asupra vindecarii ca si fumatul.
Înaintea unei astfel de intervenţii, sunt necesare o serie de analize preoperatorii (la indicaţia medicului), precum şi a unei ecografii mamare sau a unei mamografii, pentru depistarea unor eventuale afecţiuni preexistente operaţiei.
Detalii despre intervenţia chirurgicală si perioada postoperatorie imediata
Intervenţia de ridicare de sani durează aproximativ 2-3 ore si necesită anestezie generală. Aici poti afla mai multe detalii despre anestezia generala. După operaţie, pacienta va rămâne internată de regula cel puţin o zi. Discomfortul postoperator este minim. În primele 24-48 de ore dupa operaţie, pot să apară dureri moderate la locul inciziilor,care însă se pot ameliora cu ajutorul antialgicelor. Vindecarea plăgilor necesită 12-14 zile, timp în care sunt necesare controale periodice pentru schimbarea pansamentelor. Timp de 3 saptamani sunt contraindicate mişcări ample ale braţelor (tenis, înot, fitnes), purtarea de greutăţi sau dormitul pe burtă. Timp de aproximativ o lună după operaţie, este utilă purtarea unei bustiere elastice. Activitatea fizica fara restrictii poate fi reluata dupa 6 saptamani. Cicatricele postoperatorii trebuiesc ingrijite zilnic prin aplicarea unor creme sau plasturi speciali timp de 4-6 luni. Este contraindicata expunerea la soare sau UV timp de 4-6 luni postoperator.
Care sunt principalele complicatii ce pot sa apara dupa o interventie de ridicare a sanilor?
Nu există complicaţii semnificative sau specifice acestei intervenţii. Interventia este relativ frecventa fara sa fie raportate complicatii sau incidente. In acelasi timp este o interventie chirurgicala si cine decide sa o faca trebuie sa fie constienta atit de riscuri cit si de beneficii.
Riscurile se vor discuta individual cu fiecare pacienta in functie de particularitatile fiecareia.
Complicatiile includ hemoragia postoperatorie, infectia, desfacerea transelor de sutura si reactiile la anestezie. In afara de hemoragia cu hematom mare care necesita reinterventia chirurgicala de urgenta restul complicatiilor pot fi controlate conservativ (antibiotice, pandsamente etc). Dupa operatie este posibil ca sanii sa nu fie perfect simetrici sau pozitia areolelor sa nu fie identica.
In cazuri exceptionale, este posibil sa fie necesara o interventie ulterioara, pentru mici ajustari sau retusari. In rare cazuri, la nivelul areolei, care este de cele mai multe ori tranzitorie, exista pierderi ale sensibilitatii. Daca o pacienta este nemultumita de aspectul cicatricelor, acestea pot fi revizuite.
Trebuie tinut cont de faptul că orice intervenţie chirurgicală presupune anumite riscuri, acestea fiind direct proporţionale cu vârsta şi starea de sănătate a pacientului. Aceste riscuri vor fi evaluate în mod individual pentru fiecare pacient în parte, printr-un control preoperator riguros.
În concluzie:
Liftingul sânilor, îmbunătăţeşte vizibil forma şi fermitatea sânilor, corectează ptoza şi asimetria, cu “preţul” unor cicatrici, mai mult sau mai puţin evidente şi ale căror dimensiuni sunt direct proporţionale cu cantitatea de tegument în exces.
Rezultatul OPERATIEI DE MARIRE DE SANI
Liftingul sanilor presupune ridicarea acestora, dar si cresterea nivelului de fermitate. Areolele si mameloanele isi vor imbunatati pozitia, iar aspectul si dimensiunile areolelor vor avea un aspect satisfacator.
In timp, veti putea observa o atenuare a cicatricelor postoperatorii, insa este foarte important sa fiti constienta de faptul ca acestea sunt permanente. Totusi, in anumite cazuri, ele vor avea aspectul unor linii fine. In cazul persoanelor care au cicatrici mai vizibile, exista posibilitatea retusarii acestora, chirurgical.
Cat dureaza rezultatul unei astfel de interventii?
Daca nu exista schimbari majore in viata dumneavoastra, in stilul de viata, precum modificari ale greutatii sau o sarcina, forma sanilor ramane constanta pentru o perioada indelungata de timp. Cu toate acestea, datorita inaintarii in varsta si a fortei gravitationale, pe parcursul anilor, forma si marimea sanilor se vor modifica, precum se intampla natural, la orice femeie. La un moment dat, se poate realiza un al doilea lifting, daca nu mai sunteti multumita de aspectul sanilor si simtiti nevoia unei schimbari.
Conduita Postoperatorie
La indicatiile date de chirurgul dumneavoastra, periodic, va trebui sa veniti la cate un control medical pentru observatii asupra evolutiei interventiei sau interventiilor. Un aspect pe care trebuie sa NU il uitati este faptul ca relatia dintre pacient si chirurg, doctor, nu se incheie dupa terminarea interventiei.
Aceste randuri sunt o informare generala asupra subiectului. Pentru detalii suplimentare individualizate și programări consultații contactați pe Dr. Jecan