Ce este
procedura?

Reductia mamara reprezinta in egala masura o operatie functionala si una estetica care se adreseaza  femeilor cu sani mari sau foarte mari. Prin aceasta interventie, se imbunatateste vizibil forma si fermitatea sanilor, se corecteaza ptoza si asimetria,  dimensiunile sanilor si ale areolelor.

De ce
trebuie facuta?

Sanii cu greutate mare, voluminosi reprezinta adesea o problema cosmetica care in timp devine una de sanatate. In acest caz se asociaza pielea lasata a sanilor cu depunerea de grasime excisiva la acest nivel. Pe langa imaginea disproportionata a corpului apar simptome si semne neplacute.

Ce se va
intampla?

Tehnica operatorie se alege in functie de factorii individuali si preferintele personale ale pacientului si ale chirurgului. Alegerea tehnicii chirurgicale este un proces complex care presupune o interactiune intre chirurg si medic.

 

CAZURI CLINICE:

Reconstructiea Sanilor de Mari Dimensiuni

GALERIE CAZURI CLINICE SEMNIFICATIVE

 

INTREBARI si RASPUNSURI

Sanii cu greutate mare, voluminosi reprezinta adesea o problema cosmetica care in timp devine una de sanatate. In acest caz se asociaza pielea lasata a sanilor cu depunerea de grasime excisiva la acest nivel. Pe langa imaginea disproportionata a corpului apar simptome si semne neplacute. Apar dureri la nivelul coloanei cervicale, toracelui, deformari ale coloanei (scolioza, cifoza si in final lordoza lombara compensatorie). Pacientele prezinta frecvent si afectiuni ale pielii cauzate de umiditatea excesiva, in special la nivelul santului inframamar (dermatite, eczeme, micoze). Exista de multe ori si o limitare a miscarilor fizice  generata de aceasta greutate excesiva a sanilor. In majoritatea cazurilor se asociaza si obezitatea la nivelul intregului organism, dar nu este in mod absolut necesar acest lucru. De multe ori marirea sanilor (hipertrofia sanilor) apare si la fete tinere, care nu au asociat excesul ponderal. Toate aceste paciente beneficiaza de operatia de micsorare a sanilor. In urma acesteia forma si dimensiunile sanilor sunt armonizate cu restul organismului toate manifestarile neplacute enumerate dispar.

SUNT O CANDIDATA PENTRU MAMOPLASTIA DE REDUCERE?

Interventia de micsorare a sanilor presupune indepartarea unei portiuni variabile din glanda mamara, in functie de aspectul particular. Aceasta interventie trebuie efectuata dupa terminarea cresterii si atingerea maturitatii de dezvoltare sanilor, sau dupa alaptare in cazul in care intentionati sa alaptati in viitor. In cazurile extreme de marime extrema (gigantomastie) in care solicitai in mod expres aceasta interventie ea se face prin asumarea riscului ca nu mai puteti sa alaptati. De asemenea daca ati nascut de curand o astfel de interventie se va amana cu cel putin 6 luni dupa intreruperea alaptarii. Se evita astfel posibillele complicatii legate de prezenta secretiei lactate la nivelul sanilor.

Prin urmare, puteti beneficia de aceasta interventie daca va incadrati in una dintre situatiile urmatoare:

  • Sani care sint prea mari in raport cu restul corpului
  • Sani mari atirnati cu mamelonul si areola indreptate in jos
  • Un sin mai mare decit celalalt
  • Dureri de spate, git si umeri cauzate de greutatea excesiva a sanilor;
  • Iritatia pielii sub sani
  • Urme adinci date de bretelele sutienului pe umeri
  • Limitarea fizica a activitatilor din cauza marimii sau greutatii sanilor
  • Lipsa de incredere de sine si insatisfactie in ceea ce priveste sanii dvs

CE TREBUIE SA FACEM INAINTE DE OPERATIE?

O astfel de interventie trebuie programata din timp, deoarece exista o serie de tratamente care trebuie intrerupte preoperator (exemple: anticonceptionalele, antiinflamatoriile, antidepresivele,etc.) Este contraindicata o astfel de interventie, in perioada menstruatiei sau imediat dupa o nastere. Inaintea unei astfel de interventii, sunt necesare o serie de analize preoperatorii (la indicatia medicului dvs). Este obligatorie efectuarea unei mamografii, pentru depistarea unor eventuale afectiuni preexistente operatiei. Prin urmare, orice probleme de sanatate au existat sau inca mai exista, vor fi comunicate medicului dvs, inaintea operatiei.

CUM SE EVALUEAZA PARTICULARITATILE DVS PREOPERATOR?

Chirurgul va efectua fotografii standard preoperator, va masura sanii pentru a stabili particularitatile cazului.Vor fi examinate marimea, forma sanilor, calitatea pielii, pozitia areolei si a mamelonului. Istoricul dvs medical va fi evaluat incluzand informatii despre orice probleme medicale, alergii, medicamente folosite uzual. Este important sa furnizati informatii complete. Chirurgul va va recomanda sa va stabilizati greutatea inainte de operatie, mai ales daca aveti in plan sa slabiti.

CUM SE EFECTUEAZA OPERATIA DE MICSORARE A SANILOR?

Tehnica operatorie se alege in functie de factorii individuali si preferintele personale ale pacientului si ale chirurgului. Alegerea tehnicii chirurgicale este un proces complex care presupune o interactiune intre chirurg si medic.

UNDE SE PLASEAZA INCIZIILE?

Se fac 3 incizii de cele mai multe ori: una in jurul areolei; alta care coboara vertical spre santul submamar si a 3-a care urmeaza curbura naturala a acesteia. Dupa ce chirurgul a indepartat excesul de tesut mamar, grasimea si piele, areola mamara se ascensioneaza intr-o pozitie mai elevata. Areola, care la sanii mari este de obicei intinsa se va reduce. Pielea care a fost inainte deasupra areolei se croieste si se foloseste pentru remodelarea sinului. Se poate folosi liposuctia ca tratament adjuvant pentru uniformizarea zonelor adiacente (subbrat, partea laterala a toracelui, etc.). De obicei, areola ramine atasata de tesuturile subiacente, si aceasta permite conservarea sensibilitatii. Alaptatul se poate pastra, dar nu exista garantie.

CARE SUNT VARIANTELE TEHNICE?

In functie de marimea si forma sinului, cantitatea de tesut care se indeparteaza se poate alege varianta tehnica dorita. In anumite cazuri, se poate renunta la incizia verticala sau la cea orizontala. Rareori, cind sanii sint foarte mari, este necesar ca areola sa se deteseze complet de tesuturile din jur pentru a fi repozitionata. Intr-un asemenea caz, va trebui sa va hotariti daca doriti sa sacrificati sensibilitatea si posibilitatea de alaptare pentru a atinge aspectul dorit. Interventia dureaza aproximativ 3-6 ore si necesita anestezie generala. Dupa operatie, pacienta va ramane internata cel putin o zi. Exista mai multe metode chirurgicale, prin care in mod practic se indeparteaza cantitati variabile din glanda mamara si tegumentul aferent acesteia. Rezectia tesutului glandular in exces, presupune aparitia unor cicatrici la nivelul sanilor. Deasemenea rezectia partiala a glandei mamare, poate altera functia acesteia (de a produce secretie lactata). Cind se termina operatia veti fi monitorizata de personal calificat pina la trezire in permanenta. Pentru a evita formarea unor hematoame, postoperator vor fi montate tuburi de dren la nivelul sanilor, care de regula se mentin primele 24-48 ore. Discomfortul postoperator este moderat. In primele 24-48 de ore dupa operatie, pot sa apara dureri moderate la locul inciziilor, care insa se pot ameliora cu ajutorul antialgicelor. Deasemenea pot sa apara echimoze si un discret edem, care insa dispar rapid, la cateva zile dupa operatie. Sanii vor fi pansati cu comprese si pansament elastic sau bustiera medicala.Vindecarea completa necesita 10-12 zile, timp in care sunt necesare controale periodice. In aceasta perioada sunt contraindicate eforturi fizice mari, miscari ample ale bratelor (tenis, inot, fitnes), purtarea de greutati sau dormitul pe burta, precum si practicarea oricarui sport de performanta. Timp de aproximativ o luna dupa operatie, este utila purtarea unei bustiere elastice.

RISCURILE OPERATORII

Din fericire complicatiile sint rare in mamoplastia de reducere. In fiecare an, multe mii de femei se supun cu succes operatiei, fara a avea complicatii si sint multumite de rezultat. Orice persoana care se gandeste la o operatie, de orice natura, trebuie sa fie constienta nu doar de avantajele acesteia, ci si de posibilele riscuri pe care le presupune. Acestea, dar si posibilele complicatii din timpul operatiei si cele de dupa, postoperatorii, trebuie discutate personal, direct cu chirurgul plastician care se va ocupa de dumneavoastra. Printre riscuri se numara hemoragia, infectiile de mai multe feluri, dar si reactiile negative la diverse substante anestezice. Rar, pacienta necesita transfuzii in timpul operatiei. Aceasta se poate anticipa inainte, si chirurgul va va indica sa va recoltati singe. Dupa reducerea sanilor, uneori se poate sa nu fie perfect simetrici, sau areolele nu se afla la aceeasi inaltime. Daca se doreste, se pot face corectii intr-un timp ulterior. Foarte rar pot apare pierderi de sensibilitate, care sunt de obicei tranzitorii. Corectarea cicatricilor este uneori indicata si se efectuaza la 6-9 luni postoperator. In cazurile rare in care o parte sau toata areola e distrusa se poate face reconstructia folosind grefe de piele.

CUM VA VETI SIMTI SI ARATA INITIAL?

A doua zi dupa operatie veti fi incurajata sa va dati jos din pat. Dupa citeva zile, va veti putea misca mai confortabil. Se va evita aplecarea, ridicarea de obiecte grele, si ridicarea bratelor, deoarece aceste activitati vor cauza o crestere a edemului si singerarea. Veti fi instruite sa dormiti pe spate pentru a nu presa sanii. Orice drenaj va fi suprimat la 1-2 zile, timp in care se va schimba si pansamentele. Veti fi sfatuita sa purtati o bustiera pentru citeva saptamini pina cind va dispare edemul. Firele se vor scoate in 7-21 zile. Se poate ca sensibilitatea sa fie mai scazuta in zona areolei. Aceasta este temporara. Va dura saptamini, luni pina la 1 an pina cind sensibilitatea va reveni la normal. Sanii necesita mai mult timp pentru a avea o forma mai normala. Cicatricile vor fi initial rosii sau roz, pentru mai multe luni postoperator.

CIND VA VETI RELUA ACTIVITATILE NORMALE?

Dupa mamoplastia de reducere va veti relua activitatea in citeva saptamini, in functie de munca dvs.. De multe ori va trebui sa renuntati la anumite activitati ce presupun effort fizic. Se vor evita relatiile sexuale pentru cel putin o saptamina, dupa care se va avea o grija mai accentuata pentru cel putin 6 saptamini.

REZULTATUL MAMOPLASTIEI DE REDUCERE

Dupa operatie veti avea sani mai mici si mai bine conturati. Fara a mai fi deranjata de greutatea sanilor veti putea practica sport si orice activitati fizice. Cicatricile postoperatorii se vor vindeca si se vor decolora in timp. Totusi e important sa stiti ca cicatricile vor fi permanente si la anumite persoane sint mai vizibile. Din fericire inciziile in aceasta operatie sint situate in zone care sint acoperite bine, chiar si in cazul unui decolteu adinc. Mamoplastia va va schimba dramatic aspectul. Din acest motiv va trebuie ceva timp sa va acomodati cu noua infatisare. Numarul pacientelor satisfacute dupa aceasta interventie este comparativ mai mare fata de alte proceduri.

CAT VA DURA REZULTATUL?

Cu exceptia situatiilor in care slabiti foarte mult sau alaptati, sanii vor ramine constanti. Oricum, gravitatia si imbatrinirea afecteaza marimea si forma sanilor la toate femeile. Daca dupa mai multi ani nu mai sinteti satisfacuta cu forma sanilor, puteti face o mamoplastie de ridicare.

CONDUITA POSTOPERATORIE

Dupa perioada de vindecare va trebui sa reveniti pentru un consult la o luna, la trei si la sase luni, sau ori de cate ori chirurgul dvs v-o cere. Este important sa respectati aceste programari pentru ca doctorul dvs sa poata evalua rezultatele pe termen lung.

CONCLUZIE

Reductia mamara reprezinta in egala masura o operatie functionala si una estetica care se adreseaza  femeilor cu sani mari sau foarte mari. Prin aceasta interventie, se imbunatateste vizibil forma si fermitatea sanilor, se corecteaza ptoza si asimetria,  dimensiunile sanilor si ale areolelor. Forma corpului va fi bine proportionata, imbracamintea va va cuprinde mai bine, veti putea face activitati fizice cu mai multa usurinta.

Pretul este aparitia unor unor cicatrici, mai mult sau mai putin evidente si ale caror dimensiuni sunt direct proportionale cu cantitatea de tesut glandular in exces. Desi liniile de incizie vor fi permanent vizibile, acestea se vor atenua cu timpul si sunt usor de acoperit cu imbracamintea. Reducerea mamara de obicei imbunatateste dramatic forma corpului. Noua marime a sanilor se mentine pe o perioada lunga de timp, mai ales daca aveti grija sa va mentineti greutatea la un nivel constant.

Rating pentru articolul Mamoplastie de micsorare a sanilor : 4.00/ 5 bazat pe 15 voturi.