INTRODUCERE.

Exista mai multe optiuni in procesul de reconstructie a sanului post mastectomie. Probabil cea mai importanta intrebare este: Este reconstructia sanului indicata pentru mine?

Raspunsul afirmativ este dat de zecile de mii de cazuri la nivel mondial, in Romania acestea, din pacate,  fiind de cateva sute. Este unanim acceptat ca majoritatea femeilor care au suferit o mastectomie sunt candidate pentru o procedura de reconstructie.  Motivele care stau la baza deciziei de a beneficia de o reconstructie a sanului sunt multiple. Cele mai frecvente tin de reintregirea imaginii corporale si a identitatii feminine. Altele doresc doar sa evite disconfortul cauzat de purtarea unei proteze externe. Oricare ar fi motivatia reala, pentru multe femei care au suferit de cancer mamar recosntructia sanului reprezinta o cale de a avea o imagine de sine ameliorata si permite un nou inceput in viata. In trecut era recomandata o perioada de timp intre mastectomie si interventia chirurgicala de reconstructie, de obicei un an de zile. Conceptul si tehnicile moderne permit in ziua de azi reconstructia imediata a sanului, intr-o singura etapa.

MASTECTOMIA. mastectomie san poze

Acest termen defineste procedura chirurgicala prin care tesutul glandular al sanului, impreuna cu procente variabile de tegument si areola, sunt indepartate datorita prezentei celulelor canceroase sau a leziunilor pre-canceroase. cantitatea exacta de tesut indepartat in timpul unei mastectomii este variabil, in functie de marimea tumorii, stadiului acesteia, starea locala tesuturilor sau preferinta personala discutate impreuna cu chirurgul oncolog.

 

ANATOMIA SANULUI.

1

Glanda mamara (sanul) este constituita din grasime (in procent variabil), tesut glandular si structuri fibroase conective. Profund de san se afla muschiul pectoral , important in miscarile umarului.

Citeste mai multe…

PROGRAMAREA RECONSTRUCTIEI.

Reconstructia sanului poate fi efectuata in acelasi timp cu mastectomia, caz in care vorbim de o reconstructie imediata.

in acelasi timp reconstructia poate fi planificata la un interval de cateva saptamani, luni sau chiar ani fata de mastectomie, caz in care avem o reconstructie tardiva.  Planificarea si programarea momentului interventiei reconstructive a sanului se face im[preuna cu chirurgul plastician, in functie de caracteristicile personale ale pacientului.

Reconstructia imediata are avantajul combinarii indepartarii sanului si a reconstructiei acestuia intr-un singur timp operator. Impactul psihologic cauzat de indepartarea unui san este absent, iar perioada de recuperare este diminuata la o singura interventie.

Reconstructia tardiva ofera avantajul focusarii asupra bolii primare canceroase. De asemenea permite o reflectie profunda asupra optiunilor reconstructive si alegerea in consecinta a celei optime.

OPTIUNI IN CHIRURGIA RECONSTRUCTIVA A SANULUI.

Exista mai multe metode prin care un san absent poate fi reconstruit. Metoda trebuie aleasa de dvs. si de medicul chirurg plastician si va fi bazata pe mai multi factori:

  • starea dvs. de sanatate si stilul de viata
  • dimensiunile si volumul sanului dvs.
  • tipul constitutional
  • starea si marimea tesuturilor restante la nivel local
  • preferintele dvs. personale

RECONSTRUCTIA CU MATERIAL TISULAR PROPRIU

LAMBOUL LATISSIM DORSI – prin aceasta procedura, o parte a pielii si a muschiului marele dorsal este recoltat de la nivelul spatelui si transferat prin axila in zona mamara unde este folosit pentru a reconstrui glanda mamara absenta. Datorita faptului ca pielea si muschiul folosite sunt adesea subtiri, aceasta metoda necesita uneori folosirea unui implant mamar pentru a da noului san un aspect si forma cat mai naturale.

Lamboul TRAM – acest termen implica folosirea grasimii, pielii si a muschiului drept abdominal din regiunea de jos a abdomenului pentru a reconstrui tesuturile glandulare absente. Lamboul TRAM poate fi folosit prin pastrarea legaturilor vasculare native sau prin refacerea lor microchirurgicala.

RECONSTRUCTIA CU MATERIAL STRAIN (IMPLANT SAU EXPANDER)

In timpul unei mastectomii pilea si tesutul glandular sunt indepartate  lasand pieptul plat cu tesuturile in tensiune. Inainte de a pozitiona un implant, tesuturile restante trebuie sa fie intins pentru a acomoda implantul, prin procesul de expandare tisulara. Acest proces poate fi efectuat in una sau doua etape.

Reconstructia in doua etape, reprezinta o procedura foarte populara.Ea poate efectuata imediat, in acelasi timp cu mastectomia, sau amanat, la distanta de cateva luni de mastectomie. Un expander temporar este plasat sub tesutuile regiunii. De-a lungul a cateva saptamani acest expander este umflat gradual cu o solutie salina sterila. In timpul acestui proces tesuturile locale (piele si grasime) se vor expanda treptat pentru a face loc implantului definitiv. Procesul poate fi asimilat cu acomodarea treptata a tesuturilor abdomenului, in timpul sarcinii.

Reconstructia intr-o singura etapa utilizeaza un dispozitiv medical care indeplineste in acelasi timp functiile de expander si implant permanent. Popularitatea acestei metode este in crestere, deoarece permite reconstructia sanului absent intr-un singur timp operator. Expandarea se face tot prin injectarea graduala a unei solutii saline sterile, prin intermediul unui tub care are un port la capat. cand tesutul expandat a ajuns la dimensiunile dorite, tubul este extras si implantul ramane pe loc.

O descriere detaliata a expanderelor si protezelor folosite in reconstructia sanului puteti consulta aici… 

RECUPERAREA POSTOPERATORIE

Recuperarea postoperatorie se face diferit, in functie de fiecare pacient si procedura aleasa. Primele 24-72 de ore post interventie sunt cele in care discomfortul este mai mare. Veti simti o senzatie dureroasa, sanii pot fi umflati si sensibili la atingere. Dupa aproximativ 7 zile exista sanse mari sa puteti relua activitatile fizice usoare uzuale. Ca parte a procesului de recuperare este posibil sa fiti nevoita sa purtati un sutien special sau benzi de compresie. Rolul lor este de a furniza un suport extern suplimentar in perioada de vindecare. De asemenea vi se va prescrie o medicatie complexa, antibiotica, antinflamatorie si antialgica. Pentru orice nelamurire sau modificare a evolutiei postoperatorii trebuie sa va adresati imediat medicului operator.

COMPLICATII

INTREBARI FRECVENTE

Rating pentru articolul CHIRURGIA RECONSTRUCTIVA A SANILOR POSTMASTECTOMIE : 3.50/ 5 bazat pe 2 voturi.