Exista implanturi mamare de multe forme si marimi.

– cu suprafata neteda sau texturata

– cu forma anatomica si suprafata texturata

– umplute cu ser fiziologic sau gel siliconic

– implanturi ajustabile postoperator, cu suprafata neteda sau texturata care au o dubla calitate aceea de a fi expander si proteza. Designul special al acestor implanturi dau posibilitatea chirurgului sa ajusteze volumul implanturii dupa operatia initiala, printr-o procedura simpla la saptamani dupa operatie. Acest tip de implanturi au aplicabilitate clinica reala in reconstructia de san.

Implanturile rotunde induc o forma mai accentuata in portiunea superioara a sanului, in detrimentul inaltimii la nivelul areolei, aspectul fiind usor nenatural, artificial. Tehnica chirurgicala este mai usoara, cavitatea in care este introdusa proteza trebuind sa fie aproximativa fata de dimensiunile acesteia.

Spre deosebire, protezele anatomice dau un aspect mai natural, cu o forma mai plina in partea inferioara a sanului, cu proiectia (inaltimea) maxima la nivelul areolei. in functie de particularitatile pacientului, aceasta proiectie poate fi ajustata. folosirea protezelor anatomice necesita un gest chirurgical foarte precis, deoarece cavitatea de insertie a implantului trebuie adaptata perfect dimensiunilor acestuia (altfel apare riscul de rotatie al protezei).

Alegerea tipului de proteza, rotunda sau anatomica, tine de pacient (dimensiuni, forma, dorinte) si de preferinta indiciduala a chirurgului.

Implanturile cu continut salin sunt utilizate deoarece substanta lichida din interiorul implantului este ceea ce formeaza peste 70% din corpul uman (in esenta apa sterila amestecata cu sare). Daca proteza curge, solutia salina este imediat absorbita de organism. Pe de alta parte, implanturile cu continut salin sunt mai putin placute la pipait si nu imita perfect consistenta tesutului mamar.            Marimea implantului trebuie aleasa atat in functie de forma si marimea bustului cat si de calitatea pielii. Implanturile cu silicon sunt preferate de chirurgi si de paciente deoarece arata si se simt la fel de bine ca un san natural. Implantul cu gel siliconic coeziv are avantajul de a avea o consistenta mai mare si vascozitatea gelului face ca in caz de ruptura, gelul sa nu iasa din implant. In cazul in care o proteza cu gel siliconic obisnuit se sparge, unele paciente pot simti o usoara caldura sau modificarea formei sanului. In general in cazul spargerii unei astfel de implanturi substanta care se scurge ramane in capsula periprotetica.

Prin urmare, alegerea implanturilor reprezinta un moment deosebit de important, care necesita experienta din partea chirurgului. In final, calitatea implanturilor este importanta, motiv pentru care nu pretul trebuie sa fie principalul criteriu de alegere al acestora!

Experienta autorului permite creionarea a catorva concluzii:

– protezele cu invelis neted induc formarea unei capsule mai puternice fata de cele texturate

– protezele cu ser fiziologic induc formarea unei capsule mai reduse fata de cele umplute cu silicon

– plasarea unei proteze retro-musccular scade formarea capsulei peri protetice

– protezele anatomice sunt intotdeauna texturate si trebuie sa ramana asa

– protezele netede sunt mai usor de introdus, necesitand o incizie mai scurta

– protezele texturate adera mai bine la tesuturile invecinate scazand riscul de migratie al implantului

Se cauta in continuare noi materiale biocompatibile cu corpul, dar pana in prezent siliconul se dovedeste a fi materialul ideal. Siguranta pentru gelul siliconic si materialele din silicon au fost intensiv cercetate in cadrul a numeroase studii de catre institutii medicale din Statele Unite si Europa. Pana in prezent nu au fost identificate riscuri evidente si legate direct de implanturile de silicon.

1.      Recomandari pentru pacienta  inaintea operatiei de marire de sani

Bineinteles, alegerea tipului de implant este esential pentru pacienta, dar si pentru doctor, insa si respectarea stricta a indicatiilor de dinaintea operatiei are o importanta deosebita pentru buna desfasurare a interventiei. Aceasta se stabileste cu destul de mult timp inainte, astfel incat sa se tina cont de urmatoarele aspecte:

·         se vor intrerupe tratamentele cu anticonceptionale, antiinflamatorii nonsteroidiene sau antidepresive;

·         se vor evita medicamente precum ibuprofenul si aspirina;

·         operatia nu trebuie sa coincida cu perioada menstruatiei;

·         se vor face analize amanuntite inainte;

·         este necesara o ecografie mamara, pentru a fi analizata de medic.

2.      Cum se desfasoara interventia de marire de sani?

Cu siguranta, aceasta este o intrebare ce le preocupa pe toate doamnele si domnisoarele care vizeaza o astfel de interventie. Asadar, viitoarele paciente trebuie sa stie ca:

·         operatia dureaza intre o ora si jumatate si doua ore si jumatate;

·         este necesara anestezia generala, insa si anestezia locala (intra-venoasa) se poate folosi;

·         pentru introducerea implanturilor de silicon trebuie sa se faca o incizie tegumentara (4-5cm), iar locul acesteia se stabileste de comun acord cu medicul;

·         implanturile se pot introduce sub glanda mamara sau sub muschiul pectoral, insa se poate face si o combinație a acestora, incat sa fie partial subglandular – partial submuscular;

·         o sa ramana, dupa interventie, cate o cicatrice sub fiecare san, iar procesul de vindecare poate dura pana la 12 luni;

3.      Riscuri si complicatii

Asemenea oricarei operatii, si aceasta include anumite riscuri si complicatii. Din acest motiv, pacientele trebuie sa discute deschis cu medicul chirurg. Dintre cele care pot aparea postoperator, amintim:

·         infectia: apare la cateva zile, dar si dupa cateva luni, iar in cazul in care tratamentul cu antibiotice nu isi face efectul, implantul se va schimba sau inlatura;

·         vindecarea intarziata: aceasta se datoreaza alegerii unor implanturi mult prea mari, motiv pentru care pacientele trebuie sa accepte recomandarile medicului in privinta dimensiunilor;

·         hematomul: daca are dimensiuni mici ar putea fi  resorbit de corp, insa pentru cele mari este necesara inerventia chirurgicala;

 

Pentru si mai multe informatii despre procedura, va puteti programa pentru consultatii la numarul de telefon: (021) 410.16.15!

 

Rating pentru articolul Implantul mamar pentru marirea sanilor : 4.79/ 5 bazat pe 33 voturi.