Este aceasta operatie indicata si in cazul meu?
Femeile care apeleaza la acest tip de chirurgie doresc sa-si “corecteze” deficitele din aceasta parte a corpului si prin aceasta sa-si imbunatateasca imaginea de sine. Unele persoane doresc doar sa echilibreze dimensiunile sanilor, altele sa-si restaureze volumul natural al acestora, dupa sarcina sau pierdere in greutate. Daca aveti una dintre problemele de mai jos inseamna ca sunteti o buna candidata pentru marirea sanilor:
- Sani prea mici
- Scadere in greutate cu modificarea dimensiunilor si a formei sanilor
- Dupa nastere, pierderea fermitatii sanilor
- Imbracamintea care imbraca bine jumatatea inferioara a corpului si care de obicei este prea larga pe bust
- Diferente de marime intre cei doi sani
Trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii pentru a beneficia de aceasta interventie:
- Daca sunteti tanara cresterea sanilor trebuie sa fie completa
- Trebuie sa fiti matura emotional si sa intelegeti perfect motivatiile pentru care doriti aceasta operatie
- Asteptarile dvs trebuie sa fie reale, stiut fiind ca aceasta operatie aduce imbunatatiri dar nu perfectiunea
In ce consta consultatia?
Acesta este primul pas pe care viitoarea pacienta trebuie sa-l faca. In timpul acestei intalniri chirurgul dvs va evalua starea de sanatate atat fizica, psihica cat si emotionala. Trebuie sa fiti pregatita sa raspundeti la intrebari despre:
- Interventii chirurgicale in antecedente
- Boli trecute sau prezente
- Medicatie pe care o urmati inclusiv remedii naturiste sau suplimenti alimentari
- Rezultatele unei mamografii in cazul in care ati facut una
- Istoric de cancer de san in familia dvs.
Chirurgul dvs va va explica in ce consta aceasta procedura si felul in care factorii externi dar si interni pot modifica forma sanilor. De asemenea sanii vor fi examinati si probabil fotografiati pentru evidentele medicale ale clinicii respective. Se vor lua in considerare marimea sanilor, forma lor, calitatea pielii, localizarea areolei si a mamelonului.
In cazul in care nu aveti o mamografie recenta, este bine sa faceti una preoperator. Chirurgul dvs v-ar putea sugera si alte proceduri aditionale pentru a imbunatati rezultatele obtinute. De exemplu, daca sanii sunt foarte cazuti este bine ca augmentarea mamara sa fie facuta in combinatie cu o procedura de lifting de san.
Cum se desfasoara interventia chirurgicala?
Tehnica chirurgicala utilizata de chirurgul dvs depinde de rezultatele pe care le doriti. Incizia poate fi localizata in trei locuri diferite: in santul submamar, periareolar, la nivelul axilei.
“Buzunarul” in care este introdusa proteza poate fi facut in spatele muschiului pectoral, in contact cu grilajul costal, sau in spatele glandei mamare, respectiv peste muschiul pectoral.
Care sunt riscurile acestei interventii?
Exista doua tipuri de implanturi mamare: cu ser fiziologic si cu gel siliconic. Implanturile cu ser fiziologic sunt de domeniul trecutului deja. Implanturile siliconice moderne contin silicon cohesive, care nu curge si nu-si modifica forma. Implanturile cu gel siliconic sunt foarte naturale la atingere si de aceea sunt preferate celor saline.
In fiecare an mii de femei beneficiaza de pe urma acestei interventii fara a experimenta complicatii majore. Chirurgul dvs va va pune la dispozitie toate informatiile cu privire la riscurile si beneficiile acestei proceduri. Este indicat sa respectati toate indicatiile date de medicul dvs atat in ceea ce priveste perioada preoperatorie cat si postoperator, pentru a minimiza riscurile.
Cum pot sa aflu ce marime de implant mi se potriveste?
Consultatia finala cu medicul dvs trebuie sa cuprinda o serie de masuratori in urma carora vi se va indica o marime maxima si una minima care vi s-ar potrivi. De asemenea vi se recomanda si forma implantului, in functie si de preferintele dvs.
In clinica noastra pacienta are la dispozitie o serie de size-ere externe, adica proteze care, introduse intr-un sutien special poate da pacientei o imagine relativa dar destul de apropiata de realitate, a viitorului san.
In ce constau pregatirile pentru operatie?
Odata stabilita ziua operatiei veti primi instructiuni cu privire la:
- anumite medicamente care ar trebui evitate
- oprirea fumatului
- teste si investigatii preoperatorii
Operatia se desfasoara intr-o sala de operatie cu anestezie generala sau anestezie locala cu sedare intravenoasa. Imediat dupa operatie veti fi monitorizata intr-o sala speciala de recuperare, sanii vor fi pansati cu pansamente sau sutien special.
Cum ma voi simti dupa operatie?
Intr-o zi-doua postoperator, veti fi capabila sa va ridicati din pat si sa efectuati activitati mai putin solicitante. Disconfortul pe care il veti simti se traduce in senzatie de constrictie toracica si febra musculara puternica. Desi fiecare se vindeca diferit, se pot trasa totusi niste linii generale dupa cum urmeaza:
In prima saptamana:
- Veti avea primul dus postoperator
- Va veti putea relua activitatile cotidiene
- Puteti relua viata sexuala, atat timp cat sanii sunt putin solicitati
Dupa 7-8 saptamani:
- Cea mai mare parte a edemului va disparea si incepe sa se contureze rezultatul final
- Puteti intrerupe folosirea non-stop a bustierei
- Puteti relua exercitiile fizice mai intense precum si miscarile ample ale bratelor
Dupa 8 saptamani:
- reveniti complet la toate tipurile de activitati pe care le desfasurati inainte de operatie
- un singur lucru nu trebuie omis, si anume masajul usor, circular, care v-a fost indicat de catre medicul dvs incepand cu saptamana a3a, trebuie sa continue pana la 6 luni postoperator.
Ce trebuie sa stiu despre rezultatele interventiei?
De obicei pacientele prezinta un grad inalt de satisfactie. Puteti renunta la sutienele dublate cu bureti, sau alte metode de marire artificiala a bustului. Cele mai multe femei considera ca noua silueta le creste mult increderea in sine.
Rezultatele sunt foarte bune pentru multi ani, totusi nu uitati ca efectul gravitatiei, al fluctuatiei de masa corporala, precum si al inaintarii in varsta apare si la sanii operati. Dupa perioada de vindecare trebuie sa reveniti pentru mai multe consulturi cu chirurgul dvs, astfel pot fi cuantificate rezultatele pe termen lung.
Cum pot sa stiu daca implanturile pe care le voi avea sunt de cea mai buna calitate?
Chirurgul dvs va va prezenta o serie de proteze cu care acesta lucreaza. Protezele originale prezinta serie si numar si sunt marcate fiecare in parte cu emblema firmei producatoare. In clinica Care Zone Medical specialistii folosesc cele mai bune branduri si anume Mentor, Inamed, Sebbin, Eurosilicon.
Pacienta va primi la externare un card pe care sunt trecute seriile celor doua proteze utilizate, acest card reprezentand totodata garantia producatorului.
Dupa cat timp trebuie sa-mi schimb implanturile?
Marea majoritate a producatorilor autorizati garanteaza aceste proteze “pe viata”. Ce nu poate garanta insa nimeni este mentinerea formei sanilor in timp. Forma sanilor este influentata de foarte multi factori cei mai importanti fiind: sarcini multiple, marimea sanilor, gradul de elasticitate al pielii, tipul de activitate zilnica, etc.
De obicei, in conditii normale, forma sanilor se pastreaza un numar mare de ani, 10-15, apoi probabil ca va fi nevoie de o interventie de lifting la nivelul sanilor, ocazie cu care mare parte dintre paciente opteaza si pentru schimbarea protezelor.
Este anestezia necesară?
Desi multi pacienti sint anxiosi, nelinistiti in ceea ce priveste anestezia, ea este absolut necesara, atat pentru o operatie fara probleme, cit si pentru recuperarea pacientului. Majoritatea pacientilor sant supusi la diferite proceduri chirurgicale si medicale sub toate formele de anestezie in fiecare an, asa ca nu va temeti de acest aspect al procedurii, ci trebuie sa incercati sa-l intelegeti mai bine. Astfel va veti simti mai confortabil in toate etapele operatiei. Exista multiplele senzatii obisnuite dupa o anestezie: euforie, dezorientare, frison, greata. Stiinta medicala a avansat foarte mult in ultimele decenii, reducand mult din timpul recuperarii si atenuand fenomenele neplacute de dupa anestezie.Anestezia nu este folosita numai pentru a asigura analgezia (lipsa durerii) si imobilizarea pacientului, ci si pentru a asigura controlul asupra reactiilor naturale ale corpului la durere si trauma. Desi mintea dumneavoastra poate face diferenta intre taietura unui bisturiu, introducerea unui ac de seringa sau a unui cateter venos si o rana accidentala sau intentionata, corpul dvs proceseaza doar faptul ca fost ranit si reactioneaza imediat pentru a opri sangerarea si a vindeca zona respectiva.
Imediat dupa o trauma ce produce distrugeri de tesuturi, corpul dvs rectioneaza in mai multe feluri:
• creste frecventa batailor cardiace – tahicardie;
• rata respiratiei poate deveni mica si superficiala;
• edem – tesuturile se vor umfla prin acumulare de lichid;
• corpul trimite leucocitele ( globulele albe ) sa repare tesuturile;
Cand primiti orice fel de anestezic, fie local sau general, anestezia suprima aceste reactii pana dupa ce procedura s-a terminat. Fiind sub sedare o injectie sau incizie in tesuturi, nu veti mai avea dureri pana ce nu se teremina tratamentul local. Proprietatile amnezice ale sedarii constiente si inconstiente asigura lipsa memoriei asupra operatiei, astfel incat va veti concentra asupra vindecarii fara a avea memoria asupra salii de operatie si a atmosferei de acolo si efectului psihologic negativ creat de aceasta imprejurare.
In chirurgia estetica interventiile se pot realiza sub anestezie locala sau generala, in functie de complexitatea acestora, de preferintele dumneavoastra si ale medicului specialist.
In cazul implantului mamar cel mai cunoscut si recomandat tip de anestezie pentru aceasta interventie este cea generala, cu ajutorul careia veti dormi pe tot parcursul operatiei.
Anestezia generala actioneaza nu doar ca analgezic, ci are rolul de a imobiliza pacientul, de a reduce raspunsurile autonome, producand pierderea temporara a cunostintei si a memoriei. Acesti factori cauzeaza eficacitatea anesteziei generale. In opinia anestezistilor aceasta forma de anestezie este de departe cea mai sigura dintre toate, permitand un control in timp real al reactiilor corpului si tratamentul medicamentos adecvat al acestora.
FOARTE IMPORTANT: Trebuie sa informati medicul anestezist si medicul specialist chirurg cu privire la istoricul medical si asupra oricaror reactii adverse ce le-ati avut in timpul anesteziilor anterioare.