Exista implanturi mamare de multe forme si marimi.

– implanturi rotunde care au suprafata neteda sau texturata

– implanturile cu forma anatomica si suprafata texturata

– implanturi umplute cu ser fiziologic sau gel siliconic

– implanturi ajustabile postoperator, cu suprafata neteda sau texturata care au o dubla calitate aceea de a fi expander si proteza. Designul special al acestor implanturi dau posibilitatea chirurgului sa ajusteze volumul implanturii dupa operatia initiala, printr-o procedura simpla la saptamani dupa operatie. Acest tip de implanturi au aplicabilitate clinica reala in reconstructia de san.

Implanturile rotunde induc o forma mai accentuata in portiunea superioara a sanului, in detrimentul inaltimii la nivelul areolei, aspectul fiind usor nenatural, artificial. Tehnica chirurgicala este mai usoara, cavitatea in care este introdusa proteza trebuind sa fie aproximativa fata de dimensiunile acesteia.

Spre deosebire, protezele anatomice dau un aspect mai natural, cu o forma mai plina in partea inferioara a sanului, cu proiectia (inaltimea) maxima la nivelul areolei. in functie de particularitatile pacientului, aceasta proiectie poate fi ajustata. folosirea protezelor anatomice necesita un gest chirurgical foarte precis, deoarece cavitatea de insertie a implantului trebuie adaptata perfect dimensiunilor acestuia (altfel apare riscul de rotatie al protezei).

Alegerea tipului de proteza, rotunda sau anatomica, tine de pacient (dimensiuni, forma, dorinte) si de preferinta indiciduala a chirurgului.

Implanturile cu continut salin sunt utilizate deoarece substanta lichida din interiorul implantului este ceea ce formeaza peste 70% din corpul uman (in esenta apa sterila amestecata cu sare). Daca proteza curge, solutia salina este imediat absorbita de organism. Pe de alta parte, implanturile cu continut salin sunt mai putin placute la pipait si nu imita perfect consistenta tesutului mamar.            Marimea implantului trebuie aleasa atat in functie de forma si marimea bustului cat si de calitatea pielii. Implanturile cu silicon sunt preferate de chirurgi si de paciente deoarece arata si se simt la fel de bine ca un san natural. Implantul cu gel siliconic coeziv are avantajul de a avea o consistenta mai mare si vascozitatea gelului face ca in caz de ruptura, gelul sa nu iasa din implant. In cazul in care o proteza cu gel siliconic obisnuit se sparge, unele paciente pot simti o usoara caldura sau modificarea formei sanului. In general in cazul spargerii unei astfel de implanturi substanta care se scurge ramane in capsula periprotetica.

Prin urmare, alegerea implanturilor reprezinta un moment deosebit de important, care necesita experienta din partea chirurgului. In final, calitatea implanturilor este importanta, motiv pentru care nu pretul trebuie sa fie principalul criteriu de alegere al acestora!

Experienta autorului permite creionarea a catorva concluzii:

– protezele cu invelis neted induc formarea unei capsule mai puternice fata de cele texturate

– protezele cu ser fiziologic induc formarea unei capsule mai reduse fata de cele umplute cu silicon

– plasarea unei proteze retro-musccular scade formarea capsulei peri protetice

– protezele anatomice sunt intotdeauna texturate si trebuie sa ramana asa

– protezele netede sunt mai usor de introdus, necesitand o incizie mai scurta

– protezele texturate adera mai bine la tesuturile invecinate scazand riscul de migratie al implantului

Se cauta in continuare noi materiale biocompatibile cu corpul, dar pana in prezent siliconul se dovedeste a fi materialul ideal. Siguranta pentru gelul siliconic si materialele din silicon au fost intensiv cercetate in cadrul a numeroase studii de catre institutii medicale din Statele Unite si Europa. Pana in prezent nu au fost identificate riscuri evidente si legate direct de implanturile de silicon.

Rating pentru articolul Descopera care este diferenta dintre operatiile de tip implant de sani : 4.30/ 5 bazat pe 10 voturi.