Ce reprezinta intretinerea faciala non chirurgicala?

Procedurile cosmetice minim invazive reprezinta o mare parte, 88%, din procedurile cosmetice.

Ce se poate obtine prin aceste proceduri?

Toxina botulinica, materialel injectabile si peelingul reprezinta alternative minim invazive, cu rezultate uneori spectaculoase, la procedurile clasice, chirurgicale.

Ce se va intampla dupa proceduri?

In general, injectarea de toxina botulinica, filleri (substante de umplere) sau tehnicile de peeling, au rezultate imediate cu consecinte minime si o perioada de recuperare scurta.

 

 

 

 

 

Corectia ridurilor cu toxina botulinica

Toxina botulinica ( Dysport, preparatul commercial) este o substanta de foarte mare folos chirurgului plastician, intrucat cu ajutorul ei putem combate anumite afectiuni ale musculaturii faciale sau in interes pur estetic putem combate efficient ridurile din etajul superior al fetei si combaterea benzilor de la nivelul gatului.

Fiind preparat dintr-o substanta produsa de bacterii ne putem intreba daca nu cumva are reactii adverse ce ar putea face utilizarea ei periculoasa pentru organismul nostru. Insa in realitate reactiile adverse nu exista daca dozele ce trebuiesc injectate sunt calculate corect si mai ales injectate corect.

Utilizarea toxinei botulinice a devenit in zilele noastre indispensabila multor oameni care doresc ca trecerea anilor sa nu se vada atat de pregnant la nivelul fetei. Atenuarea pana la disparitie  a ridurilor ce se formeaza cand ne incruntam, ne miram sau radem face ca fata noastra sa aiba un aspect mai tanar si mai odihnit.

Dysport actioneaza la nivelul musculaturii faciale subcutanate responsabila prin contractia ei de aparitia ridurilor. Dupa injectare, ea se fixeaza in tesutul muscular si in urmatoarele 2 pana la 10 zile produce paralizia acesteia cu incapacitatea muschiului de a se contracta. Efectul acesta dureaza cam 3-6 luni, in functie de doza injectata si de capacitatea dumneavoastra de metabolizare a substantei. De aceea efectul fiind reversibil injectiile trebuie repetate cam la 6 luni interval sau mai repede in functie de raspunsul fiecaruia, urmand ca dupa cel putin 4 sedinte obligatorii injectarile ulterioare sa fie la intervale mai mari de timp.

Dozele care se injecteaza sunt calculate in functie de numarul ridurilor, adincimea acestora si intinderea lor. Chirurgul plastician ajusteaza dozele la fiecare injectare in functie de rezultatul obtinut, pentru a combate cat mai efficient fiecare rid. Exista niste indicatii si contraindicatii ce trebuiesc respectate dupa injectare, pe care le aflati in timpul consultatiei si de care depinde rezultatul final.

Tratamentul este nedureros, substanta fiind injectata cu seringi foarte fine, strict la nivelul zonelor cu probleme. Sedinta de injectare dureaza cam 15 minute dupa care va puteti intoarce la activitatile dumneavoastra fara sa se cunoasca vreo urma a micii interventii.

Ce se intampla daca nu mai injectam Dysport dupa cateva sedinte? Pur si simplu totul se reia in mod normal in sensul ca ridurile isi vor face aparitia acolo unde au fost inainte de injectare dar nu mai accentuate si fara o evolutie mai accelerata, asa cum diverse persoane incearca sa sustina ca dupa oprirea tratamentului cu Dysport fata va “cadea” si ridurile se vor accentua. Nimic mai fals, intrucat pe durata tratamentului practic aparitia ridurilor este combatuta prin aceasta castigandu-se timp pretios in lupta cu procesul de imbatrinire.


 

Corectia ridurilor cu materiale de umplere ( filler-e tisulare)

In zonele fetei unde toxina botulinica nu poate actiona datorita posibilitatii perturbarii functiei zonei respective, putem totusi corecta ridurile prin umplerea lor cu asa numitele substante de umplere sau filler-e tisulare.

Vorbim acum de ridurile din etajul inferior al fetei, mai ales cele din jurul gurii, cum sunt santurile nazogeniene sau ridurile fine de la nivelul buzei superioare care umplute corect se pot atenua vizibil stergandu-se astfel semnele imbatranirii.

Exista pe piata o multitudine de preparate pe baza de acid hialuronic, acesta fiind un precursor de colagen uman, toate aceste fiind substante resorbabile, adica metabolizate de organism intr-un anumit interval de timp care poate varia in functie de densitatea produsului de la citeva luni la 1-2 ani. Aceste preparate resorbabile sunt cele mai recomandate de chirurgii plasticieni pentru ca efectul nefiind definitiv nici rezultatul si totodata reactiile adverse nu sunt definitive. Substantele definitive pe baza de silicon sau altele pot duce la un rezultat care sa nu va placa, care din pacate este ireversibil.

In functie de profunzimea ridurilor si de localizarea acestora se aleg preparate cu densitati diferite si tehnici de injectare diferite pentru obtinerea unui rezultat cat mai bun.

Ca si in cazul Dysport-ului injectarea se face cu seringi foarte mici cu ace fine, dupa anestezie in prealabil cu o crema anestezica. Dupa injectare pot ramane mici vanatai la locul de intrare a acului, vanatai care se remit in urmatoarele 24 ore.Dupa injectare este de preferat sa evitati expunerea la caldura intensa( sauna) pana cand substanta se integreaza la locul injectarii pentru un rezultat optim.

Daca dupa 2-3 zile de la injectare simtitit mici aglomerari de substanta se poate face un masaj usor care uniformizeaza substanta. Durata medie a efectului pntru majoritatea preparatelor existente pe piata este de 8-10 luni, acest interval putand fi mai lung sau mai scurt in functie de capacitatea de metabolizare a substantei a fiecarui organism. Fiind o substanta proprie organismului nostru nu sunt descrise reactii de respingere.

Filler-ele pot fi folosite si pentru corectia cicatricilor post acnee sau post varicela ce arata ca niste depresiuni vizibile si inestetice.Insa pentru corectia acestora sunt necesare mai multe sedinte si nu intotdeauna rezultatul este perfect, intrucat ca pentru orice metoda exista si limite.

Substanta se resoarbe lent si constant astfel ca dupa disparitia substantei veti reveni la aspectul de dinainte de injectare, fara accentuarea ridurilor initiale.

 

Rating pentru articolul Proceduri Minim Invazive! : 3.57/ 5 bazat pe 7 voturi.