Ce este
procedura?

Chirurgia varicelor limiteaza proeminenta si dezvoltarea anormala a vaselor de sange de la nivelul picioarelor si impiedica reaparitia acestora. Pentru zonele usor varicoase se poate alege interventia cu LASER.

De ce
trebuie facuta?

Varicele sunt inestetice, si pot deveni periculoase daca veti lasa ca aceste vase varicoase sa se sparga. Varicele au atat cauze genetice, cat si cauze privitoare la stilul de viata adoptat (fumat, alcool, stat in picioare, sauna, plaja).

Ce se va
intampla?

Consultatia va stabili cat de afectata este zona varicoasa si se va stabili ce tip de interventie se va folosi (clasica sau cu LASER). Interventia va trata mai intai ulcerul, apoi se va concentra pe patologia venoasa.

 


Vene varicoase si complicatiile acestora

Varicele apar sub forma unor umflaturi ale venelor pe gambe. Varicele sunt acele inestetice vene vinetii, umflate, cu aspect de tumoare, care sunt uneori ereditare.Varicele sunt vene contorsionate, largite, situate superficial sub tegument.Cel mai adesea ele se dezvolta la nivelul picioarelor si al gleznelor.

Venele varicoase sunt vase de sange dilatate anormal, albastrui sau vinetii, care proemina la suprafata pielii si au un traiect sinuos. Orice vena poate deveni varicoasa, dar cele mai afectate sunt cele situate la nivelul membrelor inferioare. Cel mai frecvent se formeaza pe fata posterioara a gambelor sau pe fata interna a picioarelor, insa pot aparea oriunde de la glezne pana la zona inghinala.
Venele situate sub nivelul inimii prezinta din loc in loc niste valve care permit trecerea sangelui doar intr-un singur sens: spre inima, astfel prevenind stagnarea sangelui. Cand peretii venelor isi pierd elasticitatea si incep sa se dilate, valvele se departeaza si isi pierd etanseitatea. Sangele nu e fortat sa avanseze, stagneaza si se creeaza un cerc vicios: dilata si mai mult venele, care devin varicoase. Cele mai afectate sunt venele superficiale ale membrului inferior (vena safena). Se mai pot localiza la nivelul esofagului (varicele eso-fagiene) si la nivelul testiculelor (varicocelul).

Vase varicoase sparte

Vasele sparte au origine hormonala, femeile fiind principala lor victima. La inceput, sunt izolate si apar pe partea externa a coapselor si a gambelor, dar, in timp, se pot forma adevarate retele de culoare roz, albastru sau chiar mov, situate adanc sub piele. Netratata, aceasta retea poate sa se dezvolte si problema devine complicata.
Specialistii considera ca originea vaselor sparte sta in predispozitia genetica (90%), la care se adauga o serie de factori precipitanti – hormonii, consumul de alcool, fumatul, statul prelungit in picioare, expunerea prelungita la soare. Sunt suspectati si o serie de factori agresivi, care afecteaza circulatia – epilarea cu ceara fierbinte, folosirea saunei, baile fierbinti, alimentatia dezechilibrata, excesul de greutate. De asemenea, vasele sparte se pot instala si ca urmare a unui masaj agresiv sau a cafeniei prezente in compozitia anumitor creme anticelulitice.

Acorda o nota pentru acest articol :