Ce este
procedura?Chirurgia varicelor reprezinta o limitare a dezvoltarii anormale si a proeminentei vaselor de sange prezente la nivelul membrelor inferioare(picioarelor) si impiedica reaparitia acestora. Pentru zonele usor varicoase se poate alege interventia cu LASER.
De ce
trebuie facuta?Varicele sunt inestetice, si pot deveni periculoase daca veti lasa ca aceste vase varicoase sa se sparga. Varicele pot avea mai multe cauze, atat de natura genetica, cat si cele ce privesc un stil de viata necorespunzator (fumat, alcool, statul indelungat in picioare, expunerea la plaja sau sauna).
Ce se va
intampla?Consultatia va stabili cat de afectata este zona varicoasa si se va stabili ce tip de interventie se va folosi (clasica sau cu LASER). Interventia va trata mai intai ulcerul, apoi se va concentra pe patologia venoasa.
Vene varicoase si complicatiile acestora
Varicele reprezinta acele umflaturi inestetice si dureroase ale venelor, cu aspect de tumoare. Acestea sunt, de fapt, vene contorsionate sau largite, ce se situeaza superficial sub tegument, ce se dezvolta, cel mai adesea, la nivelul picioarelor si al gleznelor. Uneori, acestea pot fi si ereditare.
Venele varicoase sunt vase de sange dilatate anormal, albastrui sau vinetii, care proemina la suprafata pielii si au un traiect sinuos. Orice vena poate deveni varicoasa, dar cele mai afectate sunt cele situate la nivelul membrelor inferioare. Cel mai frecvent se formeaza pe fata posterioara a gambelor sau pe fata interna a picioarelor, insa pot aparea oriunde de la glezne pana la zona inghinala.
Venele situate sub nivelul inimii prezinta din loc in loc niste valve care permit trecerea sangelui doar intr-un singur sens: spre inima, astfel prevenind stagnarea sangelui. Cand peretii venelor isi pierd elasticitatea si incep sa se dilate, valvele se departeaza si isi pierd etanseitatea. Sangele nu e fortat sa avanseze, stagneaza si se creeaza un cerc vicios: dilata si mai mult venele, care devin varicoase. Cele mai afectate sunt venele superficiale ale membrului inferior (vena safena). Se mai pot localiza la nivelul esofagului (varicele eso-fagiene) si la nivelul testiculelor (varicocelul).
Vase varicoase sparte
Vasele de sange sparte pot avea si o cauza hormonala, din acest motiv femeile sunt principalele victime ale acestei probleme. La inceput aceste vase pot fi izolate si se manifesta pe partea externa a gambelor sau a coapselor, insa, pe masura ce timpul trece se vor pigmenta in roz, albastru sau mov si for deveni mult mai proeminente, creand o adevarata retea de vase de sange. Daca nu este tratata corespunzator, aceasta se poate dezvolta, complicand lucrurile destul de grav. Specialistii sunt de parere ca in proportie de 90% varicele au o origine de natura genetica, insa se presupune ca sunt si alti factori agresivi care afecteaza circulatia sangelui si favorizeaza aparitia vaselor sparte: baile fierbinti, epilarea cu ceara fierbinte, stilul alimentar dezechilibrat sau excesul de greutate. Totodata, masajul executat intr-o maniera agresiva sau prezenta cafeinei in anumite creme anticelulitice pot duce la aparitia varicelor.